Élj izgalmas korban! – szól a kínai átok, amelyet valójában Joseph Chamberlain, a müncheni paktumot aláíró Neville Chamberlain apja talált ki. Afféle „dakota mondás” ez is – van benne valami.

Valóban izgalmas korban élünk, és ez csöppet sem kellemes. Fenyeget a klímakatasztrófa, a világjárvány, az észszerűség és demokratikus értékrend válsága.

Megijedni ér, pánikba esni viszont nem érdemes. Kereshetünk például magunknak egy viszonylag biztonságos helyet, olyat, mint a fogócskában a „Ház!” Választhatunk magunknak „Házat” olyan kisebb közösségek közül, amelyek a szétszálazhatatlanul összegabalyodott gondok közt némi biztonságot nyújtanak, valamennyi cselekvési teret enged.

Vajon alkalmas Ház-e számunkra a zsidó közösség? Értékrendünk, hagyományaink szerint annak kell lennie. Nézzünk ezért jól körül, hogy itt és most elég kényelmes-e.

Szűkös? Korszerűtlen, kopottas? Nem eléggé befogadó? Nem lehet kilátni az ablakain? Lakosztályok helyett ellenséges albérletekre osztott? Nem szolgálja ki az igényeket? Baj van a házirenddel? Nincs elég tere a civileknek?

És milyenek vagyunk mi, mint feltételezhető lakók? Kevesen vállaljuk a közösséget a zsidósággal? Elszakadtunk a judaizmustól? Elfogyott a hitünk? Félünk az antiszemitizmustól? Közömbösek vagyunk a többi zsidó iránt? A világ iránt? Kérünk, de nem adunk?

Testvérem, folytatnám, de unnád,
tudod, hogy nem élsz lazacon, …

Jó lesz tehát, ha megkérdezünk okos embereket: szerintük hogyan lehet a közösségünk otthonosabb, biztonságosabb hely, és mitől lehetünk jobb lakótársai egymásnak.

A Limmud Magyarország Alapítvány ezért elindítja a HÁZ! című blogját.

Fórumot teremt a magyarországi zsidó közösség résztvevőinek, és az iránta jó szívvel érdeklődőknek, hogy beszélgessenek, gondolkodjanak a közösség ügyeiről.

Jövőnk most sem csak tőlünk függ. De ha nem gondolkodunk együtt, nincs közös tervünk, befolyásolni sem tudjuk. Legyen hát ez a blog az okos, őszinte, de sohasem ellenséges párbeszéd helye, hiszen ugyanabban a Házban keresünk menedéket!