Holokauszt

Hogyan vette át a holokauszt terhét a második generáció?

A csoportos beszélgetés keretében a résztvevők megpróbálják együtt megérteni azt a folyamatot, melyben a transzgenerációs trauma áttétel megtörténik, vagyis a holokauszt első generációja átadja terhét gyermekeinek, a második generációnak. Kitekintés a harmadik és negyedik generációra. Szerepváltás és remény.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 14:00

Harmadik generáció

Beszélgetés Bán Dávid 3. Generáció című dokumentumfilmjéről (rendező: Bán Dávid, riporter: Kálmán Alida, producer: Frida Balázs, DVD, 43 perc, 2005.) A filmben olyan fiatal felnőttek mesélnek önmagukról és zsidó identitásukról, akik a kilencvenes években újraszervezték egyesületeiket, felelevenítették közösségeiket, mindezzel egy a rendszerváltás után megélénkülő ifjú zsidó közösség alapjait tették le. A holokausztot követően sok családban a zsidóság kérdése kényszerűen tabutémává vált.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 16:00

A szólásszabadság határai a zsidó közösség számára

Az előadás a gyűlöletbeszédről, a szólásszabadságról és a holokauszttagadásról, az Alkotmánybíróság határozatainak és megtörtént jogi eseteknek az elemzésével.

Előadás időpontja: 
v, 10/31/2010 - 10:30

El Greco-k a Szépművészeti Múzeumban – Nemzeti örökség vagy nemzeti szégyen

A holokauszt előtt a nagy magyar műgyűjtők 70–80 százaléka zsidó származású volt. Annak ellenére, hogy sokuk Horthy személyes barátja volt, és a magyar kulturális élet támogatóiként voltak ismertek, műgyűjteményeiket 1944-ben kifosztották és elrabolták, és közülük is sokan végezték munkaszolgálatosként vagy koncentrációs táborban, ugyanúgy, mint kevéssé tehetős sorstársaik. Mi történt a gyűjteményeikkel a második világháború alatt, és hol vannak a műkincsek ma? Mi lesz a további sorsuk? Milyen esélyei vannak a műkincspereknek? Miért hárít minden magyar kormány és múzeum?

Előadás időpontja: 
v, 10/31/2010 - 15:00

El Grecos at the Museum of Fine Arts – National Treasures or National Disgraces

Before the Holocaust, over 70 percent of the major art collectors were of Jewish origin. Even though many of them were friends of Horthy and were known for their contribution to Hungarian cultural life, their art collections were confiscated and looted in 1944, and the collectors ended up at forced labor and concentration camps just like their less wealthy compatriots. What happened to the collections during WWII and where are the objects today? Come and listen to extraordinary family stories embedded in Hungarian history.

Előadás időpontja: 
h, 11/01/2010 - 10:30

Hungarian Holocaust Litigation in the United States

65 years after the Hungarian Holocaust there are three class actions in the United States brought by Hungarian Holocaust victims, and their heirs, against the Hungarian Railways (MÁV), the National Bank of Hungary and other banks, and the Hungarian State itself. Two cases are before a federal district court in Chicago, one class action is before the US District Court for the District of Columbia, in Washington, DC.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 10:30

Életmentő vízumok – megalkuvás nélkül az életért

Kétségtelen, hogy Magyarország a holokauszt által legsúlyosabban érintett országok közé tartozik. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy az életmentők is európai hírű eredményeket értek el hazánkban. Carl Lutz, Raoul Wallenberg, Giorgio Perlasca... Csak egy pár név azon életmentő diplomaták sorából, akik sokszor mindent kockára tettek azért, hogy az üldözöttek közül, akit csak tudnak, megmentsenek. Vajon hogyan érhettek el tényleges eredményeket? Az ő megénekeletlen hőstetteikről szól az előadás.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 12:00
facebook
twitter
flickr
RSS