LIMMUD FESZTIVÁL

Csak semmi pánik!

Budapest, 2022. október 28 – 30.

Európai Ifjúsági Központ, 1024 Budapest, Zivatar utca 1.

Nem áll össze a kép

Hiába nincs cenzúra, ha hamis- és álhírek torlaszolják el a tényleges tájékozódáshoz vezető utat. A közösségi média vélemény- és vélelembirodalmakra bomlik, amelyben hasonló gondolkodásúak posztolnak egymásnak, amíg el nem hiszik, hogy más vélemény nem is létezik. A szerkesztőségek pedig híven szolgálják tulajdonosukat, minálunk többnyire az államot és érdekszféráit.

Aki kíváncsi, annak ma újra meg kell dolgoznia a hiteles információért. Segíthetünk?

A történelem folytatódik

Nemrég még arról volt szó, hogy az emberiség a demokrácia játékszabályait elfogadva révbe ért, ami ezután következik, az már nem is nevezhető történelemnek. Ma válságok, járványok, háborúk fenyegetnek – ez ne volna történelem?

Próbáljunk eligazodni! Van-e lehetőség az egymást erősítő bajok megoldására? Hogyan válaszolnak a különböző berendezkedésű államok a válságokra? Mi a helyzet a Covid 19 járvánnyal? Túl komolyan, vagy túl könnyedén vesszük a koronavírus újabb támadásait? Milyen megelőző stratégiákat érdemes követni?

Eközben minálunk…

A fesztiválon könnyű zsidónak lenni, az életben nehezebb, ezért bőven ejtünk szót a közösségünket felborzoló kis és nagy kérdésekről.

A Covid-korlátozások megtépáztak jó pár zsinagógai közösséget. A nők szerepéről késhegyig menő vita folyik. Sok fiatal szeretne csatlakozni, ám nehezen találja a helyét a mai magyarországi zsidó térképen. Valamiképpen mindenki elégedetlen.

Hogyan kaphat új erőre a zsidó hitélet és a közösségi élet? Mit ajánlanak és mit ajánlhatnának a különböző magyar zsidó irányzatok a zsidóságukat megélni vágyók számára? Milyen közösségekben, esetleg önsegítő csoportokban találhatunk társakra személyes – és jellegzetesen „zsidós” gondjainkban?

Majd a gyerekek!

3 és 12 év közötti vendégeinkre a Limmud Ligetben vigyázunk, hogy a szüleik zavartalanul részt vehessenek a programokon. 12 év fölötti vendégeinknek az ifjúsági szekció nyújt a fesztivál fő témáihoz kapcsolódó foglalkozásokat.

Kísérd figyelemmel a fesztivál honlapját, hamarosan további részletekkel jelentkezünk!

Képek az előző fesztiválról

Loading...

A fesztivál programja

Péntek / Friday (okt. 28.)

Behemót

Leviatán

Gólem

Ziz

14:00-14:50

15:00-15:50

Zöldi Blanka Németh Róberttel beszélget: Fact-checking Magyarországon: mit tehetünk a hamis hírek terjedése ellen? (HUN)

Leírás

Magyarország első dedikáltan tényellenőrzéssel foglalkozó szerkesztősége, a Lakmusz 2022 januárjában kezdte meg működését. Az oldal főszerkesztőjével, Zöldi Blankával beszélgetünk a közel egy éves működésük mindennapjairól. Milyen hamis információk terjednek a legnagyobb sebességgel a magyar nyilvánosságban? Hogyan lehet (és gyakran miért olyan nehéz) ezeket felismerni? És amikor azt érezzük, hogy párhuzamos valóságok épülnek egymás mellett, hogyan próbálhatunk mégis beszélgetni, vitatkozni – akár a nyilvánosságban, akár családtagjainkkal, barátainkkal.

Bezár

Nővérem helye

Leírás

 Több, mostanában népszerű film sarkos véleményt formál a hászid nők helyzetéről. De van -e egyszavas igazság? Beszélgetés női sorsokról, hitről, moziról és a közhelyek hatalmáról, mozizással.

Bezár

Dean Starkman: The Pandora Papers: cross-border journalism at a crossroads (ENG)

Leírás

 An inside look at the largest-ever journalism collaboration and its implications for the cross-border journalism model  

Bezár

Dr. Adina Schwartz: Zehud (ENG)

Leírás

  The Zehud Online Jewish School is for elementary school children who attend public school and whose parents are interested in having Hebrew and heritage studies in Hebrew. Our school is a non profit activity for the benefit of parents and students. This is the third year that this school has been operating with great success and we have been fortunate to be able to fulfill our initial aims. Dr. Adina Schwartz is the educational director of Zehud.  Fordítás kérhető!  

Bezár

16:00-17:10

Heisler András: Sikerek és kudarcok (HUN)

Leírás

Heisler András tizedik éve a MAZSIHISZ első számú vezetője. Előadásában megkísérli a lehetetlent: öszszegzi ennek a hosszú időszaknak a kiemelkedő eredményeit és kudarcait, azokat a problémákat, amelyek megoldásra várnak. A hallgatóság minden bizonnyal izgalmas, őszinte beszámolót fog kapni a MAZSIHISZ 1990-es megalakulását követő bonyolult évtizedéről.

Bezár

Michael Paley: Tiktok Talmud (ENG)

Leírás

Social media is a miracle. Whatever the negative consequences, the media itself is amazing and very new. Humanity will never be the same. But around 1500 years ago there was also a new technology for sharing thoughts and creating community through ideas. That method was the foundation of the Jewish library and curriculum and it was called the Talmud. Every day tens of thousands of people study these pages and some make Tik Toks about them! They are great and during our session we will watch some and maybe create one ourselves. 

Bezár

Novák Attila: Cionizmus és sajtó a második világháború utáni Magyarországon (HUN)

Leírás

A magyarországi cionista mozgalom a csaknem teljes szabadságát a második világháború után nyerte el, ráadásul ehhez sok ezer új ember csatlakozása járult, akik a Vészkorszak pusztítása után el akarták hagyni az országot. Ennek a sok szempontból érdekes és izgalmas korszaknak hű lenyomatát adta a plurális cionista média, amely bal- és jobboldaliaknak, ám kevésbé ideologikus zsidóknak is egyaránt fórumot biztosított. Az előadás ennek a korszaknak a zsidó „nemzeti médiáját” mutatja be: hogyan működött ez a típusú új modern nyilvánosság egy olyan átmeneti korszakban, amely mégis csak egy új totalitárius alakulat, az 1948/1949-ben uralomra jutott kommunista/szocialista állam előtörtének is bizonyult.

Bezár

17:15 – 19:00 KIDUS (szombat bejövetele 17:15) + kabalat sabbat


Behemót

Leviatán

Gólem

Ziz

19:00-20:00

Sábát vacsora 

Sábát vacsora 

Sábát vacsora 

20:00-21.10

Nigunim

Leírás

A nigun (Hebrew: ניגון meaning “tune” or “melody”, plural nigunim) is a form of Jewish religious song or tune sung by groups. It is vocal music, often with repetitive sounds such as “Bim-Bim-Bam”, “Lai-Lai-Lai”, “Yai-Yai-Yai” or “Ai-Ai-Ai” instead of formal lyrics.       

Bezár

Vári György: Mondjunk igazat? (HUN)

Ruth Calderon: The Rabbi, the bride and the snake (ENG)

Leírás

 Every father is faced with surrendering his daughter to her future husband. Even the most joyful wedding still has a bit of danger and the knowledge of what will happen. In the story Rabbi Akiva, the greatest sage of his generation is in that position but with added dangers both from where he could see them and where he could not. It is an exciting and challenging tale with a surprise conclusion.

Bezár

Bálint Ház fórum: Mitől befogadó egy közösség? (HUN)

Leírás

Mindenkit várunk, aki szívesen beszélgetne velünk és megosztaná véleményét az inklúzióról.

Bezár

Szombat / Saturday (okt. 29.)

Behemót

Leviatán

Gólem

Ziz

9:00-10:00

Bar Micvó és Sáhárit

Sáhárit  hagyományos

Sáhárit liberális

10:00-11:10

Bar Micvó és Sáhárit

Sáhárit  hagyományos

Sáhárit liberális

11:30-12:40

Bar Micvó és Sáhárit

Sáhárit  hagyományos

Michael Paley: Machloket, argument as a way towards truth. A daf yomi reflection (ENG)

Leírás

All sacred texts have a style. Some texts almost dictate the truth in clear logical sentences. Other texts put their wisdom in stories. But the Rabbis of the Talmud were different. They arrived at truth through  - argument! They argued about everything including how to argue. They even argued with God and Moses! They drove each other crazy. We will look at some of these arguments both in story and in legal material and we might even have some arguments ourselves. Want to fight about it? 

Bezár

Rabbi Lewis Elchanan: Ask the Rabbi (ENG)

Leírás

 "Rabbi Lewis is a member of the PUAH Institute and the community rabbi of Teferet Avot in Efrat. Feel free to ask any question, even one that you haven't even formulated for yourself. Maybe it's easier in English..." 

Bezár

13:00-14:10

EMELET KISTEREM
Bálint Ház és a zsidó identitás útvesztői - szemelvények egy nem annyira régi kutatásból
Előadó: Gurály Sára - Meet - head of insight  (HUN)

Pál Borbála: Segítség kiégek! (HUN)

Leírás

 Érezted már azt, hogy egyszerűen minden túl sok? A munkahelyeden sorban állnak az olvasatlan emailek, több projekttel is el vagy úszva, a lakásban is takarítani kéne, a hűtő sem tölti fel magát, egy baráti sörözéshez időpontot egyeztetni kész rémálom, a teendőlistád csak egyre hosszabb és hosszabb lesz, és még azokat a feladatokat is nehezedre esik elvégezni, amik csak egy telefonba kerülnek? A rossz hír az, hogy lehet, hogy kiégtél. A jó hír, hogy nem vagy egyedül. Ebben a közös, ötletelős beszélgetésben együtt vesszük végig, mi az a kiégés, milyen tünetei vannak, milyen tévhitek keringenek róla, és mit is tehetünk ellene. 

Bezár

Jeffrey Saks: Fake News at the Tower of Babel (ENG)

Leírás

 "What really happened at the Tower of Babel? The story we hear in this week’s Torah portion is so well-known that we may forget to develop more sophisticated readings as we grow-up. What kind of ancient society would need or want such a tower? For what purpose? How does its destruction lead to the advent of Abraham and Judaism? What insights into contemporary culture and politics can we gain from reading the story through its Rabbinic interpretations and also more modern lenses (Jules Verne or Orwell)?" 

Bezár

Rabbi Lewis Elchanan: modern medicine and Halacha (ENG)

Leírás

"Who owns the child, whose s responsible for him/her? Some thoughts on the most modern medical procedures, from the Jewish ethics point of view" 

Bezár

14:30-15:40

Bálint Ház, New York-i Hadar Intézet: Hevruta (HUN)

Leírás

 "A hevruta párbeszédben tanulás. Hagyományosan tanulópárok tanulták és tanulják a zsidó szövegeket, szembesítik szövegértésüket egymással, változnak és változtatnak egymáson a véleményükkel, gondolataikkal, kérdéseikkel. Különösnek tűnhet nekünk, akik többnyire a porosz rendszerű oktatási rendszerben szocializálódtunk, hogy tanár nélkül is lehet tanulni, de az igazi változás az emberek közötti interakcióban történik. A zsidó tanulás nem egy hatalmas tényanyag megemésztéséről szól. A zsidó tanulás dinamikus és alakító élmény. Amikor ketten leülnek egymással szemben, lehetőséget teremtenek maguknak a gondolkodásra és fejlődésre.

Bezár

Sz. Bíró Zoltán: Az orosz–ukrán háború hatásai és a zsidó közösségek (HUN)

Leírás

 Mikor és milyen körülmények között került a zsidóság az Orosz Birodalomba? Milyen körülmények és szabályok között éltek a birodalmi Oroszországban, majd a szovjet korszak idején? Mennyiben változott meg az életük a Szovjetunió felbomlását követően különös tekintettel Ukrajnára? Az ukrán nacionalizmus fenyegeti-e az ott élő zsidókat? Van-e alapja a „nácitlanítás” orosz háborús narratívájának? 

Bezár

Magda Rubenfeld Koralewska: Płaszów - Green space or site of memory? Do we have to choose? (ENG)

Leírás

The site of the former concentration camp in Krakow (founded upon two Jewish cemeteries) has become a green oasis in a rapidly urbanizing city. Known internationally as the setting for Spilberg’s “Schildler’s List” the camp, it is still not properly commemorated. In 1944 there were 26000 prisoners there, including 8000 Hungarian Jews. Almost 80 years later how do we negotiate the needs of the living community and honor memory of those who suffered? Can we propose new approaches that go beyond the traditional focus on communication, symbolism, for the often overlooked or repressed sites of violence? Dive into one of the most fascinating and nuanced discussions about commemoration.

Bezár

Fritz Zsuzsa: Bibliodráma Józsefről, sikerről, buktatókról (HUN)

Leírás

Bibliai szerepjátékra hívlak, amelynek segítségével beleugrunk egy tórai történetbe, magunkra vesszük a szerepeit, beleérzünk, belegondolunk az adott szereplő döntéseibe, érzéseibe, gondolataiba. Nem kell hozzá előzetes tudás vagy színészi képesség, csak egy kis képzelőerő és némi játékos kedv. A végére nemcsak, hogy mélyebben ismerjük majd a történetet, hanem jót szórakozunk is.;

Bezár

16:00-17:10

Wéber Edina: Zsidók túlsúlyban (HUN)

Leírás

 Kövérségem története. Meg a tiétek. Megspékelve speciálisan zsidó vonatkozásokkal. Support group jellegű beszélgetés, brutál őszintén. 

Bezár

Vidéki hitközségek kerekasztal beszélgetése (HUN)

Leírás

Pécs, Nagykanizsa, Szombathely, Székesfehérvár, Szeged, Zalaegerszeg, Miskolc és Nyíregyháza.

Bezár

Ruth Calderon: The cave (ENG)

Leírás

 The Torah and the Rabbinic tradition are filled with spiritual images. We can all think of Moses seeking God at the top of a mountain and even add Abraham’s encounter with the binding of Isaac. Think of Miriam’s well and imagine the deep interior of our prophet looking deep within. But the most complex is the mysterious cave with its many chambers and even sensual implication.

Bezár

Benjamin Novak: Opening a Window to the World (ENG)

Leírás

A presentation and discussion on international journalism and the challenges of reporting from a linguistically-isolated country. 

Bezár

17:30-18:40

Buchler Tamás: Gonosz zsidók (HUN)

Leírás

Zsidóként általában két dolog foglalkoztat minket: a zsidók akikre joggal vagyunk büszkék: kezdve bibliai prófétákkal, történelmi példaképeken át egészen egy jobb világért küzdő modernkori hősökig; emellett pedig az hogy harcoljunk az antiszemita sztereotípiák ellen, miszerint a zsidók kapzsik és gonoszak. De mi a helyzet, ha egyszer találkozunk egy zsidóval aki TÉNYLEG kapzsi és gonosz? Hogyan kezeljük egyénként és közösségként azokat a zsidó közszereplőket akik ocsmány dolgokat követnek el? Ezen a beszélgetésen arról lesz szó konkrét példákon keresztül, hogy kik is ők, mik a motivációik és a tetteik hogyan hatnak ránk,  illetve milyen stratégiák közül választhatunk közösségként hogy ezt feldolgozzuk. 

Bezár

Kurucz Ákos: Ami az égből jő, az nem lehet tisztátalan (HUN)

Leírás

A mesterséges hús a technika új vívmánya. Hogyan indokolható a Talmud alapján a találmány halahikus státusa?

Bezár

Noa Lewis: Genesis 2022 (ENG)

Leírás

Noa is a mathematician and a modern Orthodox women's community organizer, Founder of the OLAH "Jewish Women on the Rise" movement. His presentation is about how the Humás, which we are now starting to read again, is about us!

Bezár

Wéber Edina: SMAntra (HUN)

Leírás

Minden vallás, minden spirituális és személyes kapcsolódás ősi és fontos eleme a zene. Néhol nigunnak hívják, máshol mantrának, gospelnek, gregoriánnak. Ebben az egy órában az ősi zsidó szövegek egyszerűbb dallamok formájában válnak bárki számára hozzáférhetővé, zenei előképzettség és nyelvtudás nélkül.

Bezár

18:40 – 19:15 HAVDALA (szombat vége: 18:18)

Behemót

Leviatán

Gólem

Ziz

19:15-20:35

Zeitler Ádám: Zsidók és szuperhősök (HUN)

Leírás

Ismerjük meg együtt a DC és Marvel univerzum legjelentősebb zsidó főhőseit és főgonoszait! Feltűnt-e hogy Magneto holokauszt traumája, Sabra cionizmusa, Ragman Gólem utánérzése, Batman neurózisai vagy akár Moonknight jiddise máme anyja hogyan határozzák meg évek óta a zsidókról alkotott képet a populáris kultúrában? A képregények világában sokkal több a zsidó kulturális utalás mint gondolnád!!

Bezár

Álhírek világa kerekasztal Seres László, Urbán Ágnes és Gadó János beszélget  (HUN)

Leírás

 Hogyan definiálható a Fake news? Pontosan mi ellen kell – ha kell – harcot hirdetni és milyen szinten? Ki mondhatja meg, mi a hamis tény, és mi csak kényelmetlen vélemény? A fact checkerek sokszor kétséges szerepe. Álhírek állami szinten: az orosz propaganda vagy az MTVA esete. Hatékony-e az állami álhír, beavatkozást jelenthet-e más országok belügyeibe? Határesetek: Covid-tagadás vs. legitim kétségek, klímatagadás vs. nem pánikoló megközelítések. Identitáspolitika és médiaparanoia és új antiszemitizmus a közösségi médiában: miért jönnek elő minden válságban a zsidók- és az Izrael-gyűlölet? – Paranoia és új antiszemitizmus a közösségi médiában: miért jönnek elő minden válságban a zsidók és az Izrael-gyűlölet?  

Bezár

Albert Ringer - A Jewish perspective on the Environment (ENG)

Leírás

Environmental care, of course, is a necessity, not only from a Jewish perspective. But for us, as Jews, it has a value to make it part of our thinking in traditional terms. My session will be on how to incorporate ideas about the environment in our own tradition and spirituality. And how to act on them.

Bezár

Natalie Krasnostein: Bibliodrama on Noah (ENG)

Leírás

Bibliodrama uses psychodramatic techniques such as role play to explore text and unlock fresh insights. Bring your questions, concerns and creativity to collaboratively dive into Noah and his plight.

Bezár

20:55-22:20

Shiva Baby - Díjnyertes amerikai film (ENG) feliratos (HUN) - Technikai okokból a vetítés november 13-án lesz megtartva.

Leírás

Anyu, hogy is hívják a halottat, elfelejtettem.   Danielle egy biszexuális, végzős egyetemista New Yorkban, aki helyét keresi a világban, és tisztában van azzal, hogy az iskolából kikerülve nem fog tudni mit kezdeni diplomájával. Könnyed kapcsolata van Max-szel, aki sugar daddyként anyagilag is támogatja. Egy süve(virrasztás) alkalmából Danielle élete felfordul, ugyanis a szülők, rokonok és ismerősök közegébe becsöppen Max, és itt kezdődik a bonyodalom.

Bezár

Natalie Krasnostein: After the Tears (ENG)

Leírás

This theatre piece is an autobiographical dive into Jewish Eastern European memory as told by a third generation descendant of survivors. Natalie is an Australian Jewish woman who made aliya in 2016 after tracing and mirroring her own people’s movements across lands. She crafts a story of fleeing and seeking that is both personal and collective, including the tale of her grandparents’ first fateful encounter in Budapest in 1942, how they survived and how she came to be. There will be a performance followed by a discussion.

Bezár

Miriam Camerini nigunim / singalong (ENG)

Leírás

  Miriam camerini (singer) will share and teach some chassidic nigunim (tunes with no words) and some of the repertoire on Italian Jewish music they are currently working on!

Bezár

Pataricza Dóra:  A kóser rénszarvas és az éjféli kábálát sábát hazája (HUN)

Leírás

 "Finnországban a mintegy 1200 főt számláló helyi zsidó kisebbség két ortodox hitközségbe szerveződött. A helsinki zsidó közösség a világ egyik legészakibb hitközsége. A zsinagógát 1906-ban, a hitközség székházát pedig 1961-ben avatták fel. Finnország azon kevés országok egyike, ahol a holokauszt után is fennmaradt kelet-európai (litvák) zsidó közösség. A betértek és a vegyes házasságok száma kiemelkedően magas, ennek ellenére a hitközség névlegesen továbbra is ortodox. Finnország növekvő sokszínűsége a zsidó közösségben is tükröződik, ahol keverednek a különböző kultúrák, nyelvek és vallási nézetek. Előadásomban a mai finn zsidóságot és az ehhez kapcsolódó helyszíneket mutatom be." 

Bezár

Vasárnap / Sunday (okt. 30.)


Behemót

Leviatán

Gólem

Ziz

9:00-9:45

Fejes Katalin: Csalóka identitás - Guthy Böske (HUN)

Leírás

 "Guthy Böske az egyik megteremtője volt a modern budapesti polgárasszony ideáljának és a magyar társasági- és divatújságírásnak. Az elegáns budapesti szerkesztőségből a sors Bergen Belsenen át az Egyesült Államokba vitte. Sziklaszilárdnak vélt „budapesti” identitását átértékelve, szülőhazájáról lemondva, emigránsként halt meg." 

Bezár

Pataricza Dóra: Löw Immánuel öröksége (HUN)

Leírás

A Szegedi Zsidó Hitközség közel két és fél évszázados múltra tekint vissza. Legjelentősebb építészeti emléke az Új Zsinagóga (1899–1903), a világ egyik legszebb zsinagógája. Baumhorn Lipótot (1860–1932), az Új Zsinagóga tervezőjét, korának legsikeresebb zsinagógaépítészének tartották. Baumhorn a zsinagóga építése során szorosan együttműködött dr. Löw Immánuel (1854-1944) főrabbival és tudóssal, aki hatalmas tudását a zsinagóga díszítésében és a zsinagógakert megtervezésében is kamatoztatta. Az előadás Löw Immánuel ma is meglévő és elveszett örökségéről is szól. Miért nincs ma Löw utca Szegeden, miért van kripta a cinterem alatt, használják-e a zsinagógában az orgonát és hogyan veszett el könyvtára valahol Szeged és Jeruzsálem között?

Bezár

Limmud Mallorca - Xueta Island documentary (ENG and ESP with ENG subtitles)

Leírás

 Xueta Island explores the fascinating legacy of the Xuetas (pronounced Chuetas): a group of families on the Balearic island of Majorca who are believed to be descendants of the island’s Inquisition-era Jewish population.  Most of the families were forced to renounce their Judaism, officially converted and functionally “eliminated” Jewish life in Majorca. Current-day Majorca presents a compelling case study for silenced Judaism, as practicing Catholic families cite Jewish “traditions” that date back centuries, without ever being openly acknowledged or explained. Xueta Island is a documentary that will shed light on the dark side of contemporary Judaism in Majorca.

Bezár

Amihai Zippor: Noach Found Naked & Drunk ENG)

Leírás

After the flood, it was Noach's turn to restart the world and on his own terms. What did he learn from his experience before God erased the world which he utilized in starting all over again. What did he learn from his experience starting the world all over again, which set things in motion from time immemorial. 

Bezár

10:00-11:10

Zsidóság az iskolákban - kerekasztal beszélgetés (HUN)

Leírás

Mikor és hogyan találkoznak a zsidósággal a diákok a magyar iskolarendszerben? Milyen képük van a zsidóságról és a zsidó emberekről? Honnan szerzik az ismereteiket és hol hallhatnak előítéleteket? Mit tanulnak a holokausztról és milyen tanulságokat vonnak le a holokauszt megemlékezésekből? A beszélgetésen a Centropa, Élet Menete és a Haver Alapítványok valamint a Lauder Iskola oktatói vitatják meg ezeket a kérdéseket, mutatják be hogy mit tehetnek a zsidó iskolák és oktatási szervezetek a zsidósággal kapcsolatos előítéletek ellen.

Bezár

Büchler Tamás: Elveszett zsidó országok atlasza (HUN)

Leírás

Ezen az előadáson felfedezzük virtuálisan azokat a területeket, amelyekről egykor zsidó közösségi vezetők, felfedezők és diplomaták álmodoztak - területeket amelyekről  úgy gondolták, hogy egy új zsidó társadalomnak adhatnak otthont.  Dél-Amerikától Afrikáig, Alaszkától a Távol-Keletig - meglepő történetek a zsidó történelemkönyvek elfeledett oldalairól. 

Bezár

Mounir Ardjal: The Jewish heritage of Mallorca - History, reality and challenges (ENG)

Leírás

Discussion on the documentary Xueta Island and the Jewish community of Mallorca. What  shaped the history of Mallorcan Jews? What is the Current reality lived by the Jews of Majorca?  What is the role of Limud Mallorca in rebuilding the Jewish community of the Balearic Islands from its ashes!

Bezár

Lánchidi Péter: Kabbala és szabadkőművesség (HUN)

Leírás

Egy tokaji születésű rabbi az 1830-as és 40-es évek Párizsában nevet szerzett magának a nagyméretű kabbalisztikus-szabadkőműves műalkotásaival. Az előadás célja, hogy a négy földrész tizennyolc országának közel száz levéltárában, múzeumában és gyűjteményében található forrásokat felhasználó ötéves kutatás eredményeire támaszkodva bepillantást engedjen e bonyolult szimbolikájú kompozíciók és szerzőjük világába. Az előadás többek között olyan kérdéseket fog körbejárni, mint hogy milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a szabadkőművességhez csatlakozni kívánó zsidóknak; miért és hogyan ötvözte a rabbi a kabbala legismertebb vizuális reprezentációját a szabadkőműves szimbólumokkal, és hogy miért talált pozitív fogadtatásra a korabeli szabadkőműves berkekben a kabbalisztikus spekuláció.

Bezár

Fritz Zsuzsa: Groove

Leírás

Egy nagyon egyszerű és élvezetes táncos mozgás, amelyben nagyon jól érezheted magad a bőrödben. Nem kell semmilyen előzetes tudás és képzettség, ritmusérzék sem kell, csak Te, a Magad egyedi személyiségével és táncos kedv. Minden korosztálynak, nemnek, egészségi állapotnak, testformának ajánlom. Változatos, kellemes, felvidít és elronthatatlanul egyszerű.

Bezár

11:30-12:40

Dobos Erzsébet és Sági György: Szefárdok útjai (HUN)

Leírás

Egyre erősebb lett a késztetés, hogy megtudjam, kinek a génjeit hordozom? Az egyhangú eredmény biztosnak tűnt. Alig bizsergetett valami kiválás iránti vágy, hogy más is lesz, nem csak kávéházi zsidó. Hangos dobpergéssel, lassan úszott be a telefon kijelzőjére: kilencvenegy egész kilenc tized százalék askenázi. A néhány másodperc, míg a folytatás is megérkezett, hosszabb volt, mint amennyi ideig az eredményre vártam. Hét százalék szefárd, észak-afrikai. Ismertem minden nagyszülőmet. Senki sem mondta, hogy bárki spanyol földről érkezhetett. Újra égett Sevilla, és az inkvizíció is működött. Ennyire egyszerű. Nem a lelkek, a gének vándorolnak. A ránk telepedett múltat hordozzuk. Apám anyja lehet a kakukktojás. Úgyszólván semmit sem tudok róla. Neki volt olyan kreolos bőre. Ha jól emlékszem. De nem emlékszem. Minden, amit róla tudok, csak mesékből tudom. Amiket nem ő mesélt.

Bezár

Büchler Tamás, Neumann Péter: Panaszóra (HUN)

Leírás

 Aki zsidó, az panaszkodik, és ahol zsidókat vannak, ott előbb utóbb panaszkodás is lesz! De mi volt előbb, a zsidóság vagy a panaszkodás? Lehet hogy a panaszkodás a zsidóság legfontosabb hozzájárulása a világhoz? Vagy ennél mi sokkal jobbak vagyunk és a kelet-európai népek ragasztották ránk ezt a fránya szokást? Gyere és panaszkodj, ha ez a leírás nem segített eldönteni, hogy érdekel-e a beszélgetés!?  

Bezár

Falus András: Járványügyi leckék a korona vírustól, vagy előtanulmányok a következő pandémiához? (HUN)  

Leírás

A világon eddig több mint 630 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV 2 vírussal, és legkevesebb 6,5 millióan haltak meg COVID betegségben. Magyarországon kétmillióan betegedtek meg, és a kumulatív összhalálozás nálunk – nemzetközi összehasonlításban is – nagyon magas. Sajnos a járvány nem ért véget, és ebben a klímaválságnak is nagy szerepe van. A védettség számos genetikai és epigenetikai (környezet, életmód, egyéb fertőzések, lelki tényezők) faktor eredője, a vakcináció csak egy, de nagyon lényeges tényező. Az előadás kitér epidemiológiai kérdésekre, a bevezetett vakcinák működési elveire, hatásukra és egyéb vakcinációs perspektívákra is.

Bezár

Cseh Viktor: Zsidó Örökség-Zsidó Hitközségek (HUN)

13:00-14:10

Veiszer Alinda: A kulturális újságírás lehetőségei és az értő figyelem (HUN)

Tamási Balázs: Hagyomány és megújulás az ORZSE könyvtárában (HUN)

Leírás

 Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem, a korábbi Rabbiképző Könyvtára 1877 óta ugyanabban az épületben működik. A híres gyűjteményt a holokauszt, a kommunista időszak nehézségei, végül az egyetemi modellváltás állította folyamatos kihívások elé.

Bezár

Jeffrey Saks: Agnon's Magic Cave and the Long Shorter Way to Israel (ENG)

Leírás

 "What was the great Hebrew author S.Y. Agnon trying to say about the relationship between Europe and Israel, between the old world and the new, and between tradition and modernity in his story “The Fable of the Goat”? How does an “apparent” childish folktale mask a modern and sophisticated statement about contemporary Jewish life? Discover the world of Hebrew literature’s only Nobel Prize winner, experiencing his weaving together the classics of the millennia-old Jewish bookshelf into a tapestry of modern literature. (The short story will be read together with text available in the original Hebrew and English or Hungarian translation.)" 

Bezár

Feig Emma, Merker Vera: Mózes Ház – fiatalság, bolondság, zsidóság (HUN)

Leírás

 A budapesti Mózes Ház 2009 óta várja szeretettel a 20 és 32 év közötti fiatal felnőtteket. Célunk egy dinamikus zsidó közösség kialakítása és fenntartása. Programjaink nagy részét a lakásunkban, avagy a Mózes Házban rendezzük meg, biztosítva ezzel a családias légkört. Havonta legalább négy eseményt szervezünk, melyek között vannak zsidósághoz kifejezetten kapcsolódó, illetve attól független témájú programok is. A Mózes Ház (angolul Moishe House) egy nemzetközi szervezet, jelenleg 150 ház működik világszerte. A szervezet által lehetőségünk van külföldi workshopokon részt venni, így megismerni a többi Mózes Ház lakót, felfedezni a saját zsidó identitásunkat és annak sokszínűségét.  

Bezár

14:40-15:50

Bartholy Judit (HUN): Változó éghajlat

Leírás

Változó éghajtat, gyakoribb szélsőségek Egyre gyakrabban hallunk ijesztő híreket aszályokról, a szélviharokról, áradásokról a világ minden tájáról. Vajon gyakoribbá váltak ezek a rendhagyó meteorológiai folyamatok, vagy csak a kommunikáció lett pontosabb?

Bezár

Jusztin Ádám: A Káli-Medence elrejtett kincse a kővágóörsi zsinagóga (HUN)

Leírás

 Bő 70 év elteltével hamarosan újra meggyulladtak a hanukai gyertyák a kővágóörsi zsinagógában. A második világháború óta eltelet évtizedek alatt az egykori imahely – mely a környék spirituális centruma volt – állapota jelentősen leromlott, sűrű növényzet nőte körül az elhagyatott, patinás épületet. A zsinagógát pár éve magánszemélyek keltették életre, amikor is elhatározták, hogy megmentik az épületet és újra élettel töltik meg.   . 

Bezár

Miriam Camerini (ENG): What IS a rabbi? Is the (Orthodox) world ready for female rabbis?

Leírás

Miriam is the first Italian woman training to become an orthodox rabbi. The BBC and The Forward covered it, the Italian Jewish community has very mixed feelings about it, and sometimes Miriam is not sure either. Come learn, share and discuss!

Bezár

Személyes történelem – Theater na de Dam Budapest – Fiatalok és emlékezés kortárs módon (HUN)

Leírás

Nézz megtörtént, személyes történeteket színházi előadások formájában! 2018 óta a Személyes Történelem program keretein belül Kallós Viola és Borbás Gergő készít helyspecifikus színházi előadásokat. A szereplők tehetséges középiskolás diákok, akik a túlélők személyes, háborús élményeik alapján alkotják meg előadásukat. A beszélgetésen részt vevők a program keretein belül készült filmet is megtekinthetik majd.

Bezár

16:10-17:20

Báron György: Az álomgyár megálmodói  (HUN)

Leírás

 Hollywood története ezen a tájon, a mi régiónkban kezdődött. Alapító atyái Közép-Kelet-Európából kivándorolt zsidók voltak.  Ők teremtették meg a filmvárost, fogalmazták meg az amerikai álmot, amely azóta is fontos része az amerikai identitásnak. Hollywood szülőhelye konkrétan egy észak-kelet-magyarországi nagyközség, Ricse peremén álló kopott kis parasztház. Magyar zsidók később is nagy szerepet játszottak az amerikai és a brit filmiparban. Mi volt a titkuk? Ennek próbálunk a nyomába eredni.  

Bezár

Horányi Gábor: Zsidó Iskola, mint közösség (HUN)

Leírás

Mit tanultunk önmagunkról a Covid évei alatt? Változóban a hagyományos tanár-diák szerep és merre tart a Lauder iskola?!

Bezár

David Weis, Judith Orland: Why do we need Limmud Europe? A conversation. (ENG)

Leírás

As the European Jewish landscape seems more fragmented than ever, why do we need yet another European forum? What are the reasons behind the creation of Limmud Europe? Who are we and why should you join? Limmud Europe pioneers and long-time Limmudniks Judith Orland and David Weis will present what led to this initiative, what their vision and hope for this new entity is and how we hope it can bring you one step further on YOUR Jewish journey.

Bezár

Vadász Éva: Kis-Magyarország Izraelben (HUN)

Leírás

Vadász Éva tolmács, újságíró. Budapesten nőtt fel, 2013-ban alijázott. Az Új Kelet főszerkesztője, a magyarországi cionista ifjúság ellenállásának kutatója, tájékozódási pont az izraeli magyar diaszpóra számára. Lapja segíti az izraeli magyarokat, hogy emlékezzenek magyar gyökereikre is. Tel-Aviv tengerpartján lakik, ahol a napfény, a mindennapok színes forgataga és a víz sajátosan tükrözik vissza a magyarok életét Izraelben.

Bezár

Jegyvásárlás

Töltsd a Limmud Fesztiválon október utolsó hétvégéjét! Vár a rengeteg nagyszerű program, és az  Európa Tanács Budapesti Ifjúsági Centrumának csodálatos panorámája! Biztosítsd a helyed! Vásárold meg a jegyeidet itt és most!

Bérletek

Bérletet a helyszíni szálloda vendégeinek biztosítunk. Ára magába foglalja a reggelit, a részvételt a fesztivál összes programján, és a kávészünetek alatti frissítőket.

  • Bérlet és kétágyas hotelszoba

Ha 12 év alatti gyermekeddel/gyermekeiddel érkezel, számukra ingyenes a bérlet, de kérjük, hogy érkezését jelezd a jegyvásárláskor.

12 év feletti gyermekednek/gyermekeidnek vásárolj saját bérletet!

  • Bérlet és saját szoba

Egyágyas felár ellenében nem kell megosztanod a szobádat másokkal.

Napijegyek

Vásárolj napijegyet azokra a dátumokra, amikor velünk szeretnél lenni. A napijegy az összes aznapi programra érvényes, és magába foglalja a kávészünetek alatti frissítőket.

Gyermekjegy

12 év alatti gyermekeid számára a részvétel és az étkezés is ingyenes. Ha bérletet veszel, a vásárláskor jelezd a gyermek részvételét! Ha napijeggyel veszel részt a fesztiválon, kérjük regisztráld gyermekedet/gyermekeidet gyermekjeggyel!

Étterem jegy

A fesztivál területén minden étel kóser vegetáriánus. A főétkezések büfé jellegűek, többféle levesből, fő fogásból és desszertből választhatsz.

Minden étkezésre (szombati ebéd és vacsora, vasárnapi ebéd) külön jegyet kell váltanod, de a péntek esti Kiddus vacsorán az aznapra érvényes belépőjeggyel vagy bérlettel vehetsz részt.

12 év alatti gyermekek számára nem kell jegyet vásárolnod egyik főétkezésekhez sem.

Árak, támogatások

A szállás és az étkezések ára, támogatóinknak köszönhetően, kedvezményes. Ha a részvételedhez további engedmény szükséges, küldj levelet az  info@limmud.hu címre, amelyben megindokolod a kérésedet.

Hogy mind együtt lehessünk …

… kezdd az új évet új micvával! Ha teheted, támogasd közösségünk nehezebb anyagi helyzetben lévő tagjainak részvételét,  adakozz a Cedaka perselybe.

Cedáká persely

TÁMOGATÓINK

EJF logo
JDC
Joods Humanitair Fonds

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

IKI
MAZSIKE
Bálint Ház