SzabadLimmud Suk

Múlt és Jövő
A Múlt és Jövő folyóirat 1988-ban egy antológiával indult, majd ’89-ben sikerült lapengedélyt kapniuk és onnantól kezdve a folyóirat negyedéves periodika lett. 1994-ben könyvkiadóval egészült ki a tevékenység, és azóta 200 könyvet jelentettek meg, szépirodalom, zsidó tudományok, pszichológia, filozófia, holokauszt-irodalom, gyermekirodalom, képzőművészet témakörökben. Szinte minden könyvük kapcsolódik a zsidósághoz valamilyen formában. A kortársak mellett fontos feladatuknak érzik a háború után elfeledett szépírók, pl. Pap Károly, Szomory Dezső, Molnár Ákos munkásságának bemutatása.

Berger Jakav Attila
'Dr. Hummus, keleti ízek professzora', polgári nevén Berger Jakov Attila, 15 éves izraeli múltjából hozta a legjobb humusz es falafel recepteket. Ezeket a pár hónapja a IX. kerületi Tűzoltó utcában Dr. Hummus néven nyílt vega éttermében minden nap frissen, friss alapanyagokból el is készíti. Mar több rendezvényen is nagy sikerrel vett reszt, például az idei Jom Há'ácmáuton a Gozsdu udvarban es az izraeli követség rendezvényein és a Limmudon is a legfrissebb vega ételeit fogja árulni, különleges rostos üdítők kíséretében. Szlogenje a 'legjobb humusz es falafel Magyarországon' - de ne feledjük, a puding próbája az evés!

Varga-Nádas Eszter
Festő, ékszermániás, „a-bolti-sose-elég-jó, mindig-csinál-valamit, mindent-meg-lehet-oldani” képzőművész, festő, rajzoló, ékszerkészítő. Dolgozik üveggel, selyemmel, vászonnal, fával, akrillal, fotóemulzióval, gyönggyel, vásznon, utcán-járdán. Ötlet, különleges, egyéni ajándék kell? Eszter elkészíti. Babahordozó, horgolt medál, színes kendő, üvegmedál, gyümölcsékszerek, táska, tálca - ami színes, érdekes, Eszter megcsinálja. Sőt, Eszter kívánságra helyben is elkészít testre-szabott ékszereket, kendőket. 

Szász Károly
Szász Károly 2009-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, majd műhelyt alapított, ahol díjakat készít, üveget fest, tervez, üveg és porcelán régiségeket restaurál. Ebből adódott, hogy elkezdett régi "menthetetlen" antik porcelánok kézzel festett részeiből ékszereket csiszolni: medálokat, fülbevalókat, gyűrűket, brossokat, karkötőket készíteni. Mottója: "Megmenteni a megmenthetőt". Re-design ékszerei saját történetüket, meséjüket hordozzak. Hol azt a formát finomítja, ahol amúgy is eltört a porcelán, hol üveggel kombinálja. Időnként bélyegeket, régi papírpénzeket applikál két réteg kristályüveg közé, hiszen ezek múlt történetek hordozói, archiválói. Mostanában leginkább a japán bélyegek ihlették meg és elkezdett férfi ékszereket is készíteni üvegből és kavicsokból.

Bősze Valéria
Bősze Valéria eredetileg óvónő, tanárnő és idősgondozó - így mindenkivel hamar megtalálja a hangot es könnyen ráveszi őket a próbálkozásra. Sokféle kézműves technikát megtanult: hímez, keleti szőnyegeket sző kézi csomózással, tűvel nemezel, üveget és selymet fest, patchwork képeket varr, agyagozik, vesszőt fon, deqoupage-ol, bábot kasíroz...  ezeket úgy adja tovább, hogy közben gyönyörködik tanítványai alkotásaiban.  Engedi őket szárnyalni, így a portékát az alkotó egyénisége teheti egyedivé.

Szernecz Antal
Bármit megold!
A referenciakent is szolgáló budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont kávézójának és könyvesboltjának sokéves üzemeltetője és rendezvényein az étkezések szervezője. Kóser rendezvényei arról is híresek, hogy igény szerint bármit meg tud oldani. Lipóciában 4 ínyenc boltocskája van, ahol különleges kóser es nem kóser, gyakran külföldről hozatott es máshol nem kapható enni es innivalókkal foglalkozik és Budapest legkönnyebb es mégis remek ízű flódnijairól árulja. Mindezekből hoz választékot a Limmud sukra, mind ottani fogyasztásra mind hazavitelre. Sokféle, a zsidósághoz kapcsolódó könyveit is értékesíteni fogja.

Lévai Erika
Lévai Erika iparművész, a Shenkar College of Design-ban végzett textil szakon. Az eredeti szakmája a szövés, de ezen kívül többféle anyaggal és területtel is foglalkozott,  például a műanyagokkal, üveggel, fémekkel, egyedi megközelítésben és értelmezésben. Különösen vonzza a héber betűk misztikája és a judaika. 
További információ és képek itt és itt

facebook
twitter
flickr
RSS