A Limmudról

A Limmud alapvető célja, hogy elősegítse minden zsidó számára egy további lépés megtételét saját zsidó útján. Irányzattól vagy felfogástól függetlenül minden zsidó számára meg kívánjuk adni az összetartozás és közösség érzését a közös tanulás élményén keresztül. Az eseményeinken igyekszünk a zsidó élet minden aspektusát megjeleníteni a legváltozatosabb témájú előadások, kerekasztal-beszélgetések, interaktív foglalkozások, kézműves-, sport- és gyerekprogramok keretei között.

A Limmud alapja az önkéntesség, így a változatos programokat kínáló, mindenki előtt nyitva álló rendezvényeket is saját erőből, önkéntes alapon szervezzük, az előadók is önkéntes munkát végezve szerepelnek. Az önkéntesek munkájának összehangolását és az adminisztratív ügyek vitelét egy alkalmazott, a projektkoordinátor végzi. 

Története

A nyolcvanas évek elején indult útjára Angliában a konferenciák, szabadegyetemek, workshopok és tréningek jellegzetességeit ötvöző Limmud (www.limmud.org), amelynek elsődleges célja, hogy új tanulási módokat, utakat mutasson a zsidósághoz a saját zsidóságukkal foglalkozóknak és a nem zsidó érdeklődőknek egyaránt. Az angliai rendezvényen évről évre bővültek a témasávok, folyamatosan nőtt az előadások és a látogatók száma is. Ma már kiemelkedő társadalmi esemény az öt napon át tartó, több száz programot kínáló „konferencia”, amelyen ezrek vesznek részt minden alkalommal.

Az angliai kezdetek óta a világ számos országában, így Magyarországon is megalakult a helyi Limmud-csoport, ahol bárki részese lehet a legizgalmasabb és leginspirálóbb zsidó tanulási élménynek. A nemzetközi Limmud csoportokat összefogó szervezet, a Limmud International honlapját itt találod

A Limmud Magyarországon

A Limmud magyarországi megálmodóinak és a kelet-európai zsidó kezdeményezéseket támogató Joint Distribution Committee (JDC) elképzeléseinek találkozásából született meg a Keset. A civil önkéntesek az ismert Limmud-mintát vették alapul, de a hazai kérdésekre, témákra koncentrálva, elsőrendű célcsoportnak a magyar zsidó közösséget gondolták. A JDC „katalizátorként” vett részt a munkában, a végső cél az önálló Limmud Magyarország életre hívása volt.

Az első Keset-konferenciát 2006 szeptemberében rendezték Budapesten, a Római-parton. A JDC nyújtotta a technikai és a pénzügyi hátteret, a programok összeállítása és lebonyolítása pedig önkéntesek munkájával valósult meg. A Normafánál tartott harmadik rendezvény sikere után a Limmud magyarországi eseményeinek megszervezésére létrehozták a független Limmud Magyarország Alapítványt. Innentől a rendezvény szervezése teljesen a Limmud alapelvek szerint történt, így az angol Limmud egyetértésével használhatja a Limmud nevet. 

facebook
twitter
flickr
RSS