Limmud-nap 2016

Ez volt a Limmud-nap 2016. 

Helyszín: Izraeli Kulturális Intézet; Paulay Ede utca 1., Budapest, Hungary, 1061

Időpont: 2016. december 18, vasárnap 9:00 - 17:00

Program

 

 Kiryat Shmona teremDimona teremNetanya teremAfula terem, gyerekprogram
9:00 - 10:00Jóga   
10:00 - 11:10Darányi András és Rényi András 
Az emlékezetről
 
Richter Júlia 
Élmények, amik elől nem lehet elmenekülni
Háy György 
"A repülőn egymás mellett utazik egy zsidó és egy kínai..." Légibalesetek, repülés, elmélet és gyakorlat
JMPoint: kézműves gyerekfoglalkozás
11:30 - 12:40Darányi András és Rényi András
Az emlékezetről (folytatás)
 Heisler András, Vincze Kata Zsófia, moderál: Borszéki Katalin
Beszélgetés az állam es a zsidó közösségek viszonyáról
 JMPoint: kézműves gyerekfoglalkozás
13:00 - 14:10Vági Zoltán
Saul és társai: magyar zsidók és a birkenaui Sonderkommando
Komoróczy Szonja, Radnóti Zoltán
Beszélgetés a nők hitéleti egyenjogúsításáról
 JMPoint: kézműves gyerekfoglalkozás
14:30 - 15:40Haraszti Miklós
Választásaink
Wéber Edina, Hegedűs Pál
Talmud nem csak nőknek: Cedáká - szövegtanulás
Liat Sivek, Vered Glickman
Staying Relevant:
Limmud in the 21st Century
(English) 
13:30 - 15:30 Simó Attila: Játék, zene,
15:00 - 16:00 Farnadi-Jerusálmi Márk: Hébresztőóra gyerekeknek
16:00 - 17:10Farnadi-Jerusálmi Márk
Hébresztőóra felnőtteknek
Kováts András
Alan Kurdi vagy Salah Abdeslam? A migrációs válság különböző
értelmezési keretei
Benjy Forester
Jewish Geometry
(English)
16:30 - 19:00: IKI Hanukkah Sunday School, Hanuka program és kézműves foglalkozás az IKI rendezésében
17:30 - 18:10 Kezdő argentin tangó workshop Götz Andreával és Szőllősi Andrással   

9:00-10:00

Jóga

10:00-11:10

 • Darányi András és Rényi András: Az emlékezetről
  Milyen az élő közösséget szolgáló, méltó emlékezés? Erre a kérdésre keresi a válaszokat a Holokauszt Múzeum első igazgatója, és az Eleven Emlékmű egyik résztvevője.
  Darányi András jogász, online kommunikációs szakember és valamikori civil aktivista. Szerepet vállalt a TASZ munkájában, volt Milla alapító tag, a budapesti Holokauszt Emlékközpont alapító igazgatója volt. Évekig vezette a Pesti Est szerkesztőségét, a Kitchen Budapest innovációs labor kommunikációs munkáit irányította. Jelenleg saját kommunikációs ügynökségét építi, miközben a judaika és kortárs design közös útjait keresi az EightDaysDesign csapatában.
  Rényi András (sz. 1953) művészettörténész, egyetemi tanár, csaknem negyven éve az ELTE oktatója. 2012-ben egyik alapítója a Millaként elhíresült Egymillióan a satószabadságért nevű civil mozgalomnak, 2014-től egyik ötletgazdája a Szabadság-téren létrejött Eleven Emlékműnek.
 • Richter Júlia: Élmények, amik elől nem lehet elmenekülni
  Miért kísértenek, hogyan hagyjuk hátra, ha ez egyáltalán lehetséges? Terápiás tapasztalatok traumatikus események túlélőivel és leszármazottaikkal
  Richter Júlia, klinikai szakpszichológus, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza. egy évig a New York-i Columbia Egyetem Fullbright ösztöndíjas hallgatója volt. Kutatási területe az intergenerációs trauma és reziliencia, különösen másod- és harmadgenerációs Holokauszt túlélők körében. Klinikai munkája során, privát praxisa mellett, trauma-kezeléssel foglalkozik, jelenleg kísérő nélküli kiskorú menedékkérőknek nyújt pszichoszociális támogatást.
 • Háy György: "A repülőn egymás mellett utazik egy zsidó és egy kínai..." Légibalesetek, repülés, elmélet és gyakorlat
  Háy György, BME Jármű-gépészmérnök. 40 éven át volt pilóta, vezetett vitorlázó, motoros és utasszállító repülőgépeket. Jelenleg balesetvizsgálóként dolgozik az illetékes magyar hatóságnál. Fél-tucat könyve jelent meg a repülésről. Az AERO Magazinban 18 éve havonta jelennek meg cikkei. Számos pilótát és repülésirányítót is oktatott az évek során. 

11:30-12:40

 • Darányi András és Rényi András beszélgetés folytatása
 • Heisler András - Vincze Kata Zsófia: Beszélgetés az állam es a zsidó közösségek viszonyáról
  Heisler András mérnök-közgazdász, a Mazsihisz elnöke, a Zsidó Világkongresszus alelnöke. 
  Vincze Kata Zsófia az ELTEgyetem adjunktusa, doktoriját a budapesti kortárs zsidó társadalomról írta. Doktorijából készült kötete a kortárs budapesti zsidó társadalomról szól.

13:00-14:10

 • Komoróczy Szonja, Radnóti Zoltán: Beszélgetés a nők hitéleti egyenjogúsításáról
 • Vági Zoltán: Saul és társai - magyar zsidók és a birkenaui Sonderkommando
  Vági Zoltán az ELTE tanára, számos, a magyarországi holokauszt történetét feldolgozó könyv ("Hullarablás" - 2005, "A végső döntés" - 2013, "Evolution of a Genocide" - 2013 stb.) és tanulmány szerzője, társszerzője, a "Saul fia" című film történész szakértője. 

14:30 -15:40

 • Haraszti Miklós - Választásaink
  Van-e menekvés 2018-ban a Fidesz kétharmadától? Ha van, akkor miért nincs? Hogyan hat minderre - és a világra - Trump győzelme?
  Haraszti Miklós író, egyetemi tanár, emberjogi szakértő. Az utolsó magyarországi íróper elítéltje, a szamizdat Beszélő alapító szerkesztője, a demokratikus ellenzéki mozgalom egyik kezdeményezője. 1990. és 1994. közt országgyűlési képviselő, 2004. és 2010. közt az Európai Biztossági és Együttműködési Szervezet Sajtószabadság Felelőse. Több külföldi egyetem vendégtanára.
 • Wéber Edina - Hegedűs Pál: Talmud nem csak nőknek szövegtanulás: Cedáká.
  Adományozni kötelezettség a zsidó hagyomány szerint…!??‎ De mi is az az adomány? Ki adhatja? Ki kaphatja? Vajon szabad-e visszautasítani?
   “Ez a tízezres legyen adomány, csak gyógyuljon meg a fiam!” - A Talmud Ros Hasana kötetének 4a oldalán a fenti kijelentéshez hozzáfűzi, hogy aki ilyet mond, az tetőtől talpig igaz ember. Ennek a résznek és a Ketubot, illetve Bava Batra  idevágó részeinek végigtanulásával próbálunk abban a kérdésben eligazodni, hogy az alantasabb, esetleg önérdekből tett adományra hogyan tekint a hagyomány?
  A Talmud lapjait segítségül hívva a zsidó vallásjog szemszögéből illetve talmudi történeteken keresztül keressük a választ a fenti kérdésekre.
 • Liat Sivek, Vered Glickman: Staying Relevant: Limmud in the 21st Century - This session will be conducted entirely in English.
 • 15:00 -16:00 Farnadi-Jerusálmi Márk - Hébresztőóra gyerekeknek 
  Mi is az a tóratekercs, a tfilin és a mezüze, és miből készülnek? Hova lett boci-boci tarkának a farka? Miért toll a toll? Miből készül a tinta? Légy te is szajfer (írnok)!
  Farnadi-Jerushalmi Márk Budapesten született, általános és középiskolai tanulmányait Székesfehérváron végezte. Számítógépes grafikát tanul a Jeruzsálemi Hadassza Főiskolán. Két és fél évet szolgált az izraeli hadseregben. Elsajátította  szajfer (tóratekercs-író) mesterséget, amelynek gyakorlása számára egyszerre vallási, képzőművészeti, nyelvészeti tevékenység.
 • 13:30 -15:30 Simó Attila - Játék, zene, gyerekfoglalkozás 
  Simó Attila 21. éve tanít ének-zenét a Lauder Iskolában. Előszeretettel alkalmaz improvizációs, vagy zenei kreativitásra épülő gyakorlatokat az óráin, ahol a ritmussal, hangokkal játszanak a programon készített hangszereket felhasználva.

16:00-17:10

 • Farnadi-Jerusálmi Márk: Hébresztőóra felnőtteknek 
  A héber betűk írásának bemutatása, a tfilin bemutatása, annak részei és alapanyagai és a tinta alapanyagai. Betűk, melyek más betűkből állnak össze, a betűk mélyebb jelentése, a betűk alakja a Talmud és más források alapján. Tóratekercsek számítógépes ellenőrzése: lehetséges hibák, javításuk; mit lehet és mit nem lehet javítani. Ki lehet majd próbálni azt is, hogy milyen pergamenre faragott madártollal írni!
  Farnadi-Jerushalmi Márk Budapesten született, általános és középiskolai tanulmányait Székesfehérváron végezte. Számítógépes grafikát tanul a Jeruzsálemi Hadassza Főiskolán. Két és fél évet szolgált az izraeli hadseregben. Elsajátította a szajfer (tóratekercs-író) mesterséget, amelynek gyakorlása számára egyszerre vallási, képzőművészeti, nyelvészeti tevékenység.
 • Kováts András: Alan Kurdi vagy Salah Abdeslam? A migrációs válság különböző értelmezési keretei
  Kováts András - szociálpolitikus, kutató. A Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának kutatója. Szakterületei: nemzetközi migráció és menekültügy, bevándorlás és társadalmi integráció, migrációs és menekültügyi szakpolitikák.
 • Benjy Forester: Jewish Geometry - This session will be conducted entirely in English.
facebook
twitter
flickr
RSS