Hagyomány

Címkék: Vallás, Hagyomány, English

Deathdays: Celebration commemoration and mourning

The summer time in the Jewish calendar is a period of progressively intensifying  mourning, reaching its peak at the 9th of Av (Tisha beAv). The 9th of Av has a strange double identity: one the one hand it is considered a holiday, yet on the other it is a day of intense mourning. Why do we need to set a time for national mourning? Why relate to the human experience of loss on a specific day?

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 18:00
Címkék: Hagyomány, Szövegtanulás

Vágyódás Cijón után- versben, rítusban és másban

Jehuda Halévitől Joseph B Soloveitchikig áttekintjük a vonzódás formáit, céljait.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 09:00
Címkék: Hagyomány, Szövegtanulás

Longing for Zion – in Poetry, Ritual and Other Ways

From Yehuda Halevi to Joseph B Soloveitchik - an overview of the forms and purposes of longing for Zion.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 09:00
Címkék: Hagyomány, Politika, Család

Körülmetélés – testi sértés vagy micva?

A körülmetélés jó példája a zsidó hagyományokhoz való összetett hozzáállásnak, ami a körülmetélést „primitív csonkítástól” az amerikai kórházakban kötelezően és rutinszerűen orvosi eljárásig mindenféle értelmezéssel felruházza. Magyarországon ezért embereket megöltek, üldöztek, kivégeztek, végezték titokban, borzongtak tőle és propagálták, mint a zsidó identitáshoz való visszatérés és a szövetség jelképét. A beszélgetés a problémának a komplexitását és mai dilemmáit fogja boncolgatni.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 13:30
Címkék: Hagyomány, Vallás, Szövegtanulás

A Zionist Approach of the Festival of Lights

Judaism is thousands of years old but it still uses the same basic narrative and holiday system. This is possible because each tradition is revised to meet current needs. Chanukah has also gone through a radical reinterpretation, particularly by the early Zionist. In this session we will look at how the basic story was retold and the new ways it was used by the pioneer generation.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 15:00
Címkék: Hagyomány, pénz, Közösség

Mennyit ér meg egy zsidó?

A rabbik és a foglyok kiszabadítása

Kifizetheti a gazdag amerikai nagybácsi a több millió dolláros váltságdíjat? Megszöktethetjük-e a fogságba esett katonákat? Mit gondolnak a rabbik arról, hogy több mint ezer elítéltet engedtek el Gilad Shalitért cserébe?

A történelem során zsidók ezreit ejtették fogságba, így a foglyok kiszabadításának törvényei fontos témája a rabbinikus irodalomnak. Izrael államának meg-/újraalakulása és az arab államokkal folytatott háborúk hatására ismét központba kerültek ezek a kérdések.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 15:00
Címkék: Zene, Hagyomány, Sport

Hóra

Az izraeli néptánc a mai Izrael területére érkező bevándorlók letelepülésével kezdett kibontakozni. A különböző országokból érkező emberek hozták magukkal saját kultúrájukat, és ebből alakult ki fokozatosan az a sokszínű tánckultúra, amit ma izraeli néptáncnak, héberül Rikudei am-nak hívunk. Sokszínűségét jelzi, hogy az orosz néptánc elemeitől kezdve arab, jemeni, chászid stílusig mindenféle fellelhető benne. A zsidó tánc írott története már a Bibliában elkezdődik. Ezek a táncok mindig valamilyen kiemelkedő eseményhez, ünnephez kapcsolódtak.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 15:00
Címkék: Hagyomány, Vallás, Szövegtanulás

Chanukah – The Real Story

We all know the story of Chanukah but is that story true and is it even the right story? In this session we will look at the historical background of the festival of lights and explore why the "real" story is even more relevant today. This story has drama and challenge in it. We will debate the meaning of Chanukah for a modern, diaspora and hero community. You will be surprised!

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 16:30
Címkék: Nők, Hagyomány

Kendőkötés

Akár kendőben jár, akár nem, akár vallásos, akár nem, akár férjnél van, akár nem, akár csak zsinagógában fedi be a fejét, akár mindenhol, egy nőnek mindig jó érzés valami olyasmit tanulni, amivel magát csinosíthatja. Itt lehetőséged lesz megtanulni néhány egyszerűbb és bonyolultabb kendőkötést, hétköznapra és ünnepre is.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 16:30
Címkék: Közösség, Hagyomány, Szövegtanulás

Hatalom és ellenállás

Zsidó stratégiák a fennálló hatalommal szemben és mellett

Mit lehet tenni, ha a vezetés nem megfelelő? Hová vezethet a lázadás, és hová az önfeladás? A rabbik és más zsidó csoportok különböző módszereket alkalmaztak a babilóniai, római, perzsa vagy akár a zsidó hatalmak befolyásolására, velük való együttélésre, vagy a velük szembeni lázadásra. A szövegekben kihangsúlyozódik a hétköznapi ember felelőssége közössége sorsának alakításában. A szövegtanuláson bibliai és rabbinikus szövegeket fogunk tanulni a hagyományos chávrutá módszerrel.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 16:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS