Közösség

Címkék: Közösség, Magyarország, Történelem

Zsidó közösségek demográfus szemmel

Történelmi visszatekintés

A zsidók száma a világon, időszámításunk kezdetén – becslések szerint – 4,5 millió volt, ebben az időben a világ népessége 250 millió körül  lehetett. Kétezer évvel ezelőtt az egész világ népességének 1,8 százaléka volt zsidó. A világ népessége 2011 októberében elérte a hétezer milliót. Ha a zsidóság demográfiai történelme hasonló módon alakult volna, mint az emberiségé, a világon élő összes zsidó lélekszáma 125-130 millió között lenne.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 11:30
Címkék: Közösség, Limmud

Smúz and Jews – Ki kiCSODA?

Építsük közösen a Limmud közösségét

Sokféleképpen lehet közösséget építeni, most egy off-line megoldással álltunk elő. A program időtartama várhatóan 90 perc. Az elő regisztráció során mindenkinek meg kell adnia három érdekes információt magáról. Ezek lehetnek viccesek vagy komolyak, de semmiképpen sem triviálisak. Amilyenekre gondoltunk: átúsztam a Balatont, siklóernyőzés a hobbim, kezet fogtam az amerikai elnökkel, stb. Esetleg jövőbeli tervek, vágyak: eljussak az Antarktisztra, 10 nyelven beszéljek, meg tudjam tartani az összes micvát :)

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 20:10
Címkék: Politika, Háború, Közösség, Vallás

Legyen-e általános hadkötelezettség Izraelben?

Vallás és cionizmus viszonya a cionista mozgalom megjelenése óta összetett és problémákkal terhelt volt, nem meglepő tehát, hogy a vallás helye Izrael Államban és a vallásos zsidók feladata, pozíciója és kötelességei az izraeli társadalomban szintén számtalan kérdést vetnek fel. E kérdések közül időről időre a figyelem központjába kerül a hadkötelezettség kiterjesztése a jesivákban tanuló ultraortodox zsidókra is. A kerekasztal beszélgetésen a problémakör különböző aspektusairól lesz szó.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 10:00
Címkék: Politika, Diaszpóra, Közösség, Történelem

Left Behind? The Place of Diaspora in Zionist Thought

Most Zionist thinkers hoped that the success of Zionism would mean the end of the Diaspora, though some also contemplated a world in which the Diaspora still existed. This presentation will examine how they envisioned the role of the Diaspora and its relation to the Jewish State. 

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 13:30
Címkék: Közösség, Politika

Izraeli civil szféra: Anti-cionista baloldal vagy a demokrácia védőbástyái?

Az „Im Tirtzu” mozgalom egy parlamenten kívüli politikai csoport, amelynek célja a cionizmus megújítása és megerősítése Izraelben.

A „haKeren haHadasa leIsrael” (New Israel Fund – Új Izrael Alap) egy izraeli civil szervezet, amelynek célja az egyenlőség és demokrácia megerősítése Izraelben.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 13:30
Címkék: Hagyomány, pénz, Közösség

Mennyit ér meg egy zsidó?

A rabbik és a foglyok kiszabadítása

Kifizetheti a gazdag amerikai nagybácsi a több millió dolláros váltságdíjat? Megszöktethetjük-e a fogságba esett katonákat? Mit gondolnak a rabbik arról, hogy több mint ezer elítéltet engedtek el Gilad Shalitért cserébe?

A történelem során zsidók ezreit ejtették fogságba, így a foglyok kiszabadításának törvényei fontos témája a rabbinikus irodalomnak. Izrael államának meg-/újraalakulása és az arab államokkal folytatott háborúk hatására ismét központba kerültek ezek a kérdések.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 15:00
Címkék: Közösség, Hagyomány, Szövegtanulás

Hatalom és ellenállás

Zsidó stratégiák a fennálló hatalommal szemben és mellett

Mit lehet tenni, ha a vezetés nem megfelelő? Hová vezethet a lázadás, és hová az önfeladás? A rabbik és más zsidó csoportok különböző módszereket alkalmaztak a babilóniai, római, perzsa vagy akár a zsidó hatalmak befolyásolására, velük való együttélésre, vagy a velük szembeni lázadásra. A szövegekben kihangsúlyozódik a hétköznapi ember felelőssége közössége sorsának alakításában. A szövegtanuláson bibliai és rabbinikus szövegeket fogunk tanulni a hagyományos chávrutá módszerrel.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 16:30
Címkék: Közösség, Politika

Asylum-seekers in Israel – migrants in the old/new immigration country

Non-Jewish and not state governed immigration is a relatively new phenomenon in Israel and the country has seen a significant influx of asylum-seekers and economic migrants in the past years, mainly from sub-Saharan Africa. The presentation will focus on migration routes, push-factors in the countries of origin. It will also touch upon Israeli policies and procedures, their adherence or lack thereof to international legal instruments. What the State of Israel should do and what it does in reality and what advocacy work is being done by UNHCR.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 16:30
Címkék: Politika, Zene, Közösség

Zenével a békéért

Má áná ádzsmál min szálám – nincs szebb a békénél; od jávó sálóm álénú – jön még ránk béke! Mindenkit, aki szívesen énekel, szeretettel várunk az egyórás foglalkozásra, ami alatt héber és arab nyelvű békedalokat sajátíthatunk el, hogy aztán a jövőben együtt hirdethessük az erőszakmentesség üzenetét. A világbéke-hangulatot Langer Ármin, a budapesti progresszív - alterzsidó közösség nemrég alakult kórusának, a Sir Chádásnak tagja garantálja.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 18:00
Címkék: Szex, Közösség, Politika

Viva La Diva!

Avagy poszt-cionizmus, melegjogok és Tel Aviv

A beszélgetés során arról lesz szó, hogy hogyan válhatott Tel Aviv a „Világ meleg fővárosává” (egy 2011-es szavazás szerint) és hogy a tel avivi meleg szubkultúra hogyan illeszkedik a politika, a vallás és a társadalom tágabb kontextusába napjaink Izraeljében.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 18:00
facebook
twitter
flickr
RSS