Politika

Címkék: Politika, Történelem

Tényleg zsidó minden komcsi?

Frankel Leó, Rosa Luxemburg, Lev Trockij, Lukács György, Noam Chomsky: mi a közös bennük? Úgy van: mindahányan komcsi zsidók... És közel sincsenek ezzel egyedül.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 10:00
Címkék: Izrael, Politika, Szex

Pinkwashing vagy nem pinkwashing?

Az LMBT-közösség, Izrael és zsidóság kapcsolatáról

Sarah Shulman amerikai zsidó LMBT-aktivista 2011 novemberében véleménycikket jelentetett meg a New York Times-ban, amelyben azt vetette Izrael szemére, hogy az ország – szerinte csak látszólag – liberális melegpolitikáját használja fel a palesztinokat ért igazságtalanságok elkendőzésére. A cikk Amerikában és külföldön is nagy port vert fel. De megalapozottak-e vajon Shulman vádjai? Működik-e általában véve (és ha igen, hogyan) a kisebbségek közötti szolidaritás?

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 11:30
Címkék: Izrael, Politika, Történelem

Irán és szövetségi rendszere

A nukleáris program szerepe a perzsa nagyhatalmi ambíciókban

Irán befolyási övezete mára a Földközi-tenger keleti partjaitól egészen Közép-Ázsiáig tart, célja a hajdani Perzsa-birodalmat túlszárnyaló erő megszerzése. Törekvéseiben az atomprogram szerepe kulcsfontosságú, mind a Nyugat, mind Izrael a nagy nyilvánosság előtt kizárólag erre a kérdésre koncentrál. Az előadás során a perzsa külpolitikai törekvések teljes körét tárgyaljuk, különös tekintettel a szíriai és iraki kvázi polgárháborús helyzetre és az izraeli megelőző katonai csapás kérdésére.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 13:30
Címkék: Antiszemitizmus, Politika, English

Domestic Extremism in Europe

Towards Understanding a New Phenomenon
After the Hungarian Roma serial killer case and last year's Oslo twin attacks, in 2012 observers are confronted with media reports describing increasing extremist activity throughout the Continent targeting both governments and a wide array of at risk communities. Is this a new phenomenon to be taken seriously or only a byproduct of Europe's economic woes not to be overstated?
Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 15:00
Címkék: Magyarország, Antiszemitizmus, Politika

Gyűlöletcsoportok és gyűlöletbeszéd Magyarországon

Magyarországon az elmúlt 20 évben többféle gyűlölethullám jelent meg. Ezek egy része a kialakult gazdasági, és politikai helyzet következménye jelentős része azonban meghatározott céllal gerjesztett. Az antiszemita, rasszista eszmerendszert vallók, akik közül igen sok a magasan iskolázott értelmiségi, egy jól működő informális oktatási rendszert hoztak létre, és elsősorban a fiatalságot célba véve egy jelentős aktivista hálózatot  építettek ki.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 16:30
Címkék: Politika, Háború, Közösség, Vallás

Legyen-e általános hadkötelezettség Izraelben?

Vallás és cionizmus viszonya a cionista mozgalom megjelenése óta összetett és problémákkal terhelt volt, nem meglepő tehát, hogy a vallás helye Izrael Államban és a vallásos zsidók feladata, pozíciója és kötelességei az izraeli társadalomban szintén számtalan kérdést vetnek fel. E kérdések közül időről időre a figyelem központjába kerül a hadkötelezettség kiterjesztése a jesivákban tanuló ultraortodox zsidókra is. A kerekasztal beszélgetésen a problémakör különböző aspektusairól lesz szó.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 10:00
Címkék: Politika

The Misreporting and De-legitimisation of Israel

How Fair is the Criticism? How Damaging is it to Israel? How Might Israel's PR be Improved?

An introductory talk followed by a question and answer session with journalist Tom Gross, former Jerusalem correspondent for the London Telegraph newspaper and contributor to The Wall Street Journal and other papers.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 10:00
Címkék: Politika, Közösségek

Whose City Is It?

The Paradoxes of Jewish-Arab Coexistence in Jaffa 

Jaffa, a Jewish-Arab ethnically mixed town located minutes away from Tel-Aviv, is one of Israel's most dramatic urban frontiers. With a troubled history of Jewish-Arab relations it now faces ongoing struggles over the right to the city, gentrification and Judaization.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 11:30
Címkék: Hagyomány, Politika, Család

Körülmetélés – testi sértés vagy micva?

A körülmetélés jó példája a zsidó hagyományokhoz való összetett hozzáállásnak, ami a körülmetélést „primitív csonkítástól” az amerikai kórházakban kötelezően és rutinszerűen orvosi eljárásig mindenféle értelmezéssel felruházza. Magyarországon ezért embereket megöltek, üldöztek, kivégeztek, végezték titokban, borzongtak tőle és propagálták, mint a zsidó identitáshoz való visszatérés és a szövetség jelképét. A beszélgetés a problémának a komplexitását és mai dilemmáit fogja boncolgatni.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 13:30
Címkék: Közösség, Politika

Izraeli civil szféra: Anti-cionista baloldal vagy a demokrácia védőbástyái?

Az „Im Tirtzu” mozgalom egy parlamenten kívüli politikai csoport, amelynek célja a cionizmus megújítása és megerősítése Izraelben.

A „haKeren haHadasa leIsrael” (New Israel Fund – Új Izrael Alap) egy izraeli civil szervezet, amelynek célja az egyenlőség és demokrácia megerősítése Izraelben.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 13:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS