Zene

Címkék: Izrael, Kultúra, Zene, English

The Development of a Yemenite Jewish Singing Culture and its Influence on Modern Israeli Music

"If someone is speaking with his neighbour and needs to quote a verse from the Bible, he speaks it out by heart, without pause or effort, with its melody...

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 13:30
Címkék: Zene, Tánc, Izrael

Hóra

Az izraeli néptánc a mai Izrael területére érkező bevándorlók letelepülésével kezdett kibontakozni. A különböző országokból érkező emberek hozták magukkal saját kultúrájukat, és ebből alakult ki fokozatosan az a sokszínű tánckultúra, amit ma izraeli néptáncnak, héberül "Rikudei am"-nak hívunk. Sokszínűségét jelzi, hogy az orosz néptánc elemeitől kezdve arab, jemeni, chaszid stílusig mindenféle fellelhetõ benne. A zsidó tánc írott története már a Bibliában elkezdődik. Ezek a táncok mindig valamilyen kiemelkedő eseményhez, ünnephez kapcsolódtak.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 15:00
Címkék: Zene, Izrael, Buli

DJ Juan és DJ Glava

Fergeteges hangulatú nyári buli kedvenc izraeli számaiddal, örök klasszikusokkal és a magyar alternatív zene legjavával. Csak bírd szusszal!

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 21:30
Címkék: Zene, Család

”Ringató” foglalkozás

Kisgyermekkori zenei nevelés a kodályi elvek alapján

Vidám hangulat, közös éneklés és sok játék. Cél, hogy a foglalkozások oldott légkörében megismerjük a legkisebb gyerekek zenei nevelésének lehetőségeit, és a kicsik érzékennyé és fogékonnyá váljanak a jó zene, a művészet iránt.

A Ringató foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály kodályi elveken történő zenei nevelésére kapnak mintát a szülők. Elsődleges cél, hogy a kismamák, anyukák vagy apukák, nagyszülők megtanuljanak egy bizonyos dalanyagot, amit bármikor szívesen énekelnek, és amiben a gyerekek is örömüket lelik.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 10:00
Címkék: Politika, Zene

Elválaszt vagy összeköt? Zene és politika

Az izraeli zene, mint a politikai érdekérvényesítés eszköze

Izraelben a zene nem mindig csak szórakozás, gyakran a politikai érdekérvényesítés és véleménynyilvánítás eszköze. Míg Magyarországon felkapjuk a fejünket, ha egy-egy sztárénekes valamilyen politikai állásfoglalással áll elő, addig Izraelben a zene gyakran maga a politika. Példákon keresztül járjuk körbe többek között, hogy vajon mi köze a mizráchi (keleti) zenének az arab országokból érkező bevándorlók társadalmi integrációjához, a hip hopnak a posztcionizmushoz vagy épp az indy-nek az újbalos mozgalmakhoz.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 13:30
Címkék: Zene, Hagyomány, Sport

Hóra

Az izraeli néptánc a mai Izrael területére érkező bevándorlók letelepülésével kezdett kibontakozni. A különböző országokból érkező emberek hozták magukkal saját kultúrájukat, és ebből alakult ki fokozatosan az a sokszínű tánckultúra, amit ma izraeli néptáncnak, héberül Rikudei am-nak hívunk. Sokszínűségét jelzi, hogy az orosz néptánc elemeitől kezdve arab, jemeni, chászid stílusig mindenféle fellelhető benne. A zsidó tánc írott története már a Bibliában elkezdődik. Ezek a táncok mindig valamilyen kiemelkedő eseményhez, ünnephez kapcsolódtak.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 15:00
Címkék: Politika, Zene, Közösség

Zenével a békéért

Má áná ádzsmál min szálám – nincs szebb a békénél; od jávó sálóm álénú – jön még ránk béke! Mindenkit, aki szívesen énekel, szeretettel várunk az egyórás foglalkozásra, ami alatt héber és arab nyelvű békedalokat sajátíthatunk el, hogy aztán a jövőben együtt hirdethessük az erőszakmentesség üzenetét. A világbéke-hangulatot Langer Ármin, a budapesti progresszív - alterzsidó közösség nemrég alakult kórusának, a Sir Chádásnak tagja garantálja.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 18:00
Címkék: Zene, Kultúra

Ismerkedés a tradicionális zsidó zenével

Ladino, héber, jiddis, zsidó dalok - az együtt dalolás öröme

Mester Sándor gitárművész és Samu-Pandzarisz Diána énekesnő ízelítőt ad a hagyományos, sok évszázados múltú zsidó zenéről, s hallgatóit felhívja egy kis közös daltanulásra, dalolásra.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 20:15
facebook
twitter
flickr
RSS