Magyarország

Címkék: Közösség, Magyarország, Történelem

Zsidó közösségek demográfus szemmel

Történelmi visszatekintés

A zsidók száma a világon, időszámításunk kezdetén – becslések szerint – 4,5 millió volt, ebben az időben a világ népessége 250 millió körül  lehetett. Kétezer évvel ezelőtt az egész világ népességének 1,8 százaléka volt zsidó. A világ népessége 2011 októberében elérte a hétezer milliót. Ha a zsidóság demográfiai történelme hasonló módon alakult volna, mint az emberiségé, a világon élő összes zsidó lélekszáma 125-130 millió között lenne.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 11:30
Címkék: Magyarország, Antiszemitizmus, Politika

Gyűlöletcsoportok és gyűlöletbeszéd Magyarországon

Magyarországon az elmúlt 20 évben többféle gyűlölethullám jelent meg. Ezek egy része a kialakult gazdasági, és politikai helyzet következménye jelentős része azonban meghatározott céllal gerjesztett. Az antiszemita, rasszista eszmerendszert vallók, akik közül igen sok a magasan iskolázott értelmiségi, egy jól működő informális oktatási rendszert hoztak létre, és elsősorban a fiatalságot célba véve egy jelentős aktivista hálózatot  építettek ki.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 16:30
Címkék: Sport, Magyarország, Történelem

Zsidóság a sportéletben és az oktatásban Magyarországon és a világban – Maccabiah 2013

Az előadásban arra keressük a választ, hogy a társadalom terét képező sportban hogyan jelenik meg a kollektív zsidó identitás. Milyen út jellemzi a magyar sportolókat, akik tagjai a zsidó közösségeknek? Félelmek, kapcsolatok, nemzetközi példák. A sportban ugyanis nem csak mozgatórugó, hanem visszatartó erő is lehet egyes vallási tartalom. A Maccabiah ” szemüvegén ” keresztül próbáljuk boncolgatni ennek a harcnak a társadalomra vetített hatását, esetleges pozitív és negatív vetületeit. Példákkal próbáljuk alátámasztani a jelenlegi helyzetet és a lehetséges fejlődési útvonalakat.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 18:00
facebook
twitter
flickr
RSS