Szövegtanulás

Címkék: Szövegtanulás, Vallás

Mi a bálvány? És ki az imádója?

Az alapszöveg a Babilóniai Talmud Ros Hásáná kötetének 24a oldalán található vita a második parancsolat körül. Emellett érintünk későbbi hagyományos és modern gondolkozókat. Nagyrészt közösen olvasunk és dolgozunk fel szövegeket. A tanulás formája: dialógus.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 09:00
Címkék: Vallás, Szövegtanulás

What is an idol? And who is an idolater?

The basic text will be a discussion of the second commandment from Babylonian Talmud Rosh Hashanah 24a. We will also consider relevant opinions given by traditional and modern thinkers. The session will mainly consist of reading and discussion, the method of studying will be chavruta.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 09:00
Címkék: Hagyomány, Szövegtanulás

Vágyódás Cijón után- versben, rítusban és másban

Jehuda Halévitől Joseph B Soloveitchikig áttekintjük a vonzódás formáit, céljait.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 09:00
Címkék: Hagyomány, Szövegtanulás

Longing for Zion – in Poetry, Ritual and Other Ways

From Yehuda Halevi to Joseph B Soloveitchik - an overview of the forms and purposes of longing for Zion.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 09:00
Címkék: Szex, Szövegtanulás, Vallás

„Becsukom a szemem és Angliára gondolok”

Látszólag az emberi élet a legnagyobb értékünk, de mégis sokan magától értetődőnek veszik, hogy alkalmasint életünket adjuk a hazáért. Kérdés azonban, hogy vajon a haza érdekében a kifejezés szexuális értelmében is odaadjuk-e magunkat a hazáért? Kötelezhetőek vagyunk-e erre az áldozatra? Az előadás arra a kérdésre keresi a választ, hogy megengedi-e a zsidó jog, hogy egy beépített ügynöknő a testét is bevesse a nagyobb siker érdekében.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 11:30
Címkék: Hagyomány, Vallás, Szövegtanulás

A Zionist Approach of the Festival of Lights

Judaism is thousands of years old but it still uses the same basic narrative and holiday system. This is possible because each tradition is revised to meet current needs. Chanukah has also gone through a radical reinterpretation, particularly by the early Zionist. In this session we will look at how the basic story was retold and the new ways it was used by the pioneer generation.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 15:00
Címkék: Közösség, Hagyomány, Szövegtanulás

Hatalom és ellenállás

Zsidó stratégiák a fennálló hatalommal szemben és mellett

Mit lehet tenni, ha a vezetés nem megfelelő? Hová vezethet a lázadás, és hová az önfeladás? A rabbik és más zsidó csoportok különböző módszereket alkalmaztak a babilóniai, római, perzsa vagy akár a zsidó hatalmak befolyásolására, velük való együttélésre, vagy a velük szembeni lázadásra. A szövegekben kihangsúlyozódik a hétköznapi ember felelőssége közössége sorsának alakításában. A szövegtanuláson bibliai és rabbinikus szövegeket fogunk tanulni a hagyományos chávrutá módszerrel.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 16:30
Címkék: Hagyomány, Vallás, Szövegtanulás

Chanukah – The Real Story

We all know the story of Chanukah but is that story true and is it even the right story? In this session we will look at the historical background of the festival of lights and explore why the "real" story is even more relevant today. This story has drama and challenge in it. We will debate the meaning of Chanukah for a modern, diaspora and hero community. You will be surprised!

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 16:30
Címkék: Szövegtanulás, Hagyomány

Te légy a bíró!

Leporoljuk a szent szövegeket, és együtt felfedezzük, hogy a régen felvetett kérdések ma is élnek. Mit döntenének őseink ma adott esetekben? Mi lenne a jogi következménye a filmletöltésnek a Beit Din előtt? Szabad-e szervet eladni? Ilyen és ehhez hasonló eseteket hozok, s a résztvevők vitája dönti el, ki lesz a bűnös.

Tanítani, tanítani, tanítani

Tudjátok, hogy mihez kapcsolódik a Talmudban a zsidó oktatás? Ha nem, akkor tanuljunk együtt egy kis szöveget.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 20:15
facebook
twitter
flickr
RSS