Történelem

Címkék: Politika, Történelem

Tényleg zsidó minden komcsi?

Frankel Leó, Rosa Luxemburg, Lev Trockij, Lukács György, Noam Chomsky: mi a közös bennük? Úgy van: mindahányan komcsi zsidók... És közel sincsenek ezzel egyedül.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 10:00
Címkék: Közösség, Magyarország, Történelem

Zsidó közösségek demográfus szemmel

Történelmi visszatekintés

A zsidók száma a világon, időszámításunk kezdetén – becslések szerint – 4,5 millió volt, ebben az időben a világ népessége 250 millió körül  lehetett. Kétezer évvel ezelőtt az egész világ népességének 1,8 százaléka volt zsidó. A világ népessége 2011 októberében elérte a hétezer milliót. Ha a zsidóság demográfiai történelme hasonló módon alakult volna, mint az emberiségé, a világon élő összes zsidó lélekszáma 125-130 millió között lenne.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 11:30
Címkék: Történelem, Antiszemitizmus, Közösségek, English

Is there a Jewish Renaissance in Europe?: Local Responses to the Rise of Extremism

Much has been written about the Jewish revival in the post-socialist era. Against the recent rise of anti-semitic acts of violence the presentation will discuss the extent to which we can speak of a "Jewish Renaissance" in Budapest, Berlin and Cracow.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 11:30
Címkék: Izrael, Politika, Történelem

Irán és szövetségi rendszere

A nukleáris program szerepe a perzsa nagyhatalmi ambíciókban

Irán befolyási övezete mára a Földközi-tenger keleti partjaitól egészen Közép-Ázsiáig tart, célja a hajdani Perzsa-birodalmat túlszárnyaló erő megszerzése. Törekvéseiben az atomprogram szerepe kulcsfontosságú, mind a Nyugat, mind Izrael a nagy nyilvánosság előtt kizárólag erre a kérdésre koncentrál. Az előadás során a perzsa külpolitikai törekvések teljes körét tárgyaljuk, különös tekintettel a szíriai és iraki kvázi polgárháborús helyzetre és az izraeli megelőző katonai csapás kérdésére.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 13:30
Címkék: Történelem, Kultúra, Irodalom, English

The Budapest Protocol – Fact or Fiction

Discussion of Adam LeBor's recently published novel, The Budapest Protocol - a sinister conspiracy thriller based on 1944 US intelligence documents which reveal how Nazi leaders planned a Fourth Reich - not a military empire, but an economic one.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 16:30
Címkék: Történelem, Kultúra, Rejtély, Család

Filmfejtés a levéltárban

Történeti nyomozás egy zsidó esküvőről készült amatőr film kapcsán. A háromperces film árulkodó elemei segítségével megfejtjük, hogy hol, mikor és kik házasodtak.  

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 18:00
Címkék: Sport, Magyarország, Történelem

Zsidóság a sportéletben és az oktatásban Magyarországon és a világban – Maccabiah 2013

Az előadásban arra keressük a választ, hogy a társadalom terét képező sportban hogyan jelenik meg a kollektív zsidó identitás. Milyen út jellemzi a magyar sportolókat, akik tagjai a zsidó közösségeknek? Félelmek, kapcsolatok, nemzetközi példák. A sportban ugyanis nem csak mozgatórugó, hanem visszatartó erő is lehet egyes vallási tartalom. A Maccabiah ” szemüvegén ” keresztül próbáljuk boncolgatni ennek a harcnak a társadalomra vetített hatását, esetleges pozitív és negatív vetületeit. Példákkal próbáljuk alátámasztani a jelenlegi helyzetet és a lehetséges fejlődési útvonalakat.

Előadás időpontja: 
v, 07/01/2012 - 18:00
Címkék: Színház, Kultúra, Történelem

Magyar-izraeli színházi kapcsolatok

Magyar színházi rendezők munkássága Izraelben, a két ország közti diplomáciai kapcsolatok tükrében

Az előadás a magyar színházi rendezők izraeli munkásságát mutatja be, különös tekintettel Marton László és Pártos Géza izraeli rendezéseire.  A magyar-izraeli színházi kapcsolatokon felül az előadás a két ország közti diplomáciai kapcsolatok aktuális – 1987 és 1995 közötti – állapotára, valamint e diplomáciai szál színházi kapcsolatokra gyakorolt hatásaira is reflektál.

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 10:00
Címkék: Nők, Történelem

Az Üvegházon is túl - Magyar cionista nők életinterjúi Izraelben

A háború alatti bátor ellenálló fiatal cionista lányok későbbi életútja, álmai, vágyai és jövőképe. A 2010-ben felvett majd 150 órás videoanyag izgalmas részleteiből az előadás a nők illegális aliyázására koncentrál és arra ahogy ők a Palesztinába érkezést és a következő évtizedeket megélték. Vetítéssel az interjúzás során készült fotókból és beszélgetésekből. 

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 11:30
Címkék: Politika, Diaszpóra, Közösség, Történelem

Left Behind? The Place of Diaspora in Zionist Thought

Most Zionist thinkers hoped that the success of Zionism would mean the end of the Diaspora, though some also contemplated a world in which the Diaspora still existed. This presentation will examine how they envisioned the role of the Diaspora and its relation to the Jewish State. 

Előadás időpontja: 
v, 12/02/2012 - 13:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS