Judaika

Címkék: Judaika, Kultúra, Vallás, Praktikus

Judaika workshop

Ha valaki azt gondolná, hogy judaikát csak nagyon drágán, az interneten vagy turistahülyítő drága boltokban, a Ben Jehudán lehet kapni, az téved. Bemutatjuk, hogyan lehet kedves, személyes tárgyat vagy ajándékot készíteni.

Hímezhetünk-festhetünk-fűzhetünk-rajzolhatunk kalácstakarót, mezuzát, beszámimtartót, villanykapcsoló-takarót vagy akár megkülönböztető jelzéseket a tejes-húsos étkészletre – a képzeletnek csak az időkorlát szabhat határt. Kézműveskedés közben pedig beszélgetünk a motívumokról, illetve a judaikák fajtáiról és díszítésükről.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30
Címkék: Vallás, Judaika

Szukkadivat

Több ezer év alatt eljutottunk az egyszerű tákolmányoktól a középkori, kézzel festett, művészi kidolgozású szukkákon keresztül a felvilágosult nagypolgári pavilonokon át egészen a mozgatható szukkáig. A sátrak a világ minden részéről felsorakoznak. Ha pedig kiválasztottuk a legdivatosabb sátrat, meghívhatjuk Abraham Lincolnt, az ushpizin, a hét vendég egyikét, és megkínálhatjuk egy jó kis etroglével.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 20:00
Címkék: Judaika, Vallás

Hogyan kerül a tulipán a chálátakaróra?

Nem kell feltétlenül kreatív géniusznak lenni ahhoz, hogy szép és egyedi judaikákat készíthessünk magunknak. Zsidó és nem zsidó művészetből, népművészetből merített minták felhasználásával, tisztán dekoratív vagy épp szimbolikus jelentésekben gazdag motívumok és a héber betűk kombinálásával alkothatunk magunknak tárgyakat zsidó otthonunk díszéül. Középpontban: a selyemfestés.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 10:30
Címkék: Judaika, Történelem, Praktikus

Hogyan őrizzük meg a nagypapa–nagymama hagyatékát?

A világszerte reneszánszát élő családfakutatás és múltbúvárkodás „melléktermékeként” számos fiók és padlás mélyén kerülnek elő féltve őrzött családi relikviák. Az előadás–beszélgetésben biztonságos megőrzésük lehetőségeiről esik szó, sok érdekes példával. 

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 12:00
Címkék: Judaika, Kultúra, Vallás

Dizájnt a menórára: hanuka 21 חנוכה

Izgalmas feladat újraértelmezni egy annyira kultikus tárgyat, mint a hanukia. Mert meg kell tartani az évezredes hagyományokba ágyazott filozófiát és alapfunkciót, és keresni hozzá egy 21. századi formát, amely még sosem volt a judaika közelében. A kérdések kérdése pedig: képesek vagyunk-e új, nemzetközi közegben is kimagasló minőségű zsidó tárgykultúrát, új zsidó dizájnt teremteni? Mégpedig olyat, amin rajta van a MOST! nyoma. Hiszen csak ebben a szellemben maradhat élő és progresszív a zsidó kultúra!

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 17:30
Címkék: Judaika, Történelem, Vallás

Héber tipográfia – tipográfus héberek

Az előadás átfogja a zsidó nyomtatványkészítés területeit az imakönyvek hagyományos és többnyelvű formáitól egészen mai mindennapos igényeinkig. Mire tanít bennünket a múlt?

Előadás időpontja: 
k, 11/01/2011 - 09:00
facebook
twitter
flickr
RSS