Mások

Címkék: Izrael, Mások, English

International Law of War and Israel’s Conflict with the Arabs

International law as it applies to the Israeli Palestinian conflict. Why did Israel loose the battle on the legal front? Could it have been avoided? What are the remaining issues over which Israel could still argue? What are the legal consequences of a UN resolution recognizing a Palestinian state with Jerusalem as its capital?

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30
Címkék: Izrael, Politika, Mások

Izrael és a forrongó Közel-Kelet

Az „arab tavasznak” elnevezett folyamat során számos közel-keleti diktatórikus rezsimet érintett meg a „szabadság szele”, a nemzetközi sajtó az arab országok demokratizálódásáról áradozik. Izrael számára azonban a térségben végbemenő átalakulások hatalmas veszélyeket rejtenek magukban, régi szövetségesei fordultak szembe a zsidó állammal, és a szomszédságban uralkodó instabilitás kiváló terepet nyújt az Izrael elpusztítására törekvő terrorcsoportok tevékenységére.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 16:00
Címkék: Mások, Vallás, Történelem, Magyarország

Mi is az a sábeszgoj?

A sábeszgoj kifejezést gyakran hallhatjuk napjainkban is, de kevesen tudják mi is volt valójában a feladata. Az előadás magyarországi falvakban dolgozó sábeszgojokkal készített interjúk alapján mutatja be a zsidók és nem-zsidók közötti kapcsolatok egy különösen érdekes vetületét.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 17:30
Címkék: Izrael, Közösségek, Mások

Társadalmi kihívások Izraelben: cionisták, kommunisták, kapitalisták és vallásosok

Az utóbbi hónapokban a forradalmi vihar, amely végigsöpört a Közel-Keleten, a Rothschild útra, Tel-Avivba is elérkezett. Sajátos módon történt mindez, és talán az „Occupy” tüntetés/mozgalom előhangjai is voltak az izraeli fiatalok. Izraeli kultúra és társadalom: szolidaritás vagy ideologikus illúziók, társadalmi változás vagy országos buli?

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 16:00
Címkék: Politika, Mások, English

DSK – two irreconcilable judicial systems

A case that brought to light the philosophical divide between the Anglo-American system of justice and the continental Napoleonic system. Was DSK set up, or were Europeans just shocked by what they discovered about the American system of justice?

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 16:00
Címkék: Mások, Vallás, Kultúra

Transzneműség és zsidóság: avagy Dana International találkozása a Tórával

Az előadás során a transzszexualitás zsidó vonatkozásairól fogunk beszélgetni. A kérdés még tőlünk nyugatabbra is egészen mostanáig tabutémának számított. Áttekintjük, mit mond ebben a témában a hálákhá, hogyan viszonyul ehhez a kortárs zsidó kultúra, mi a helyzet a különböző zsidó közösségekben világszerte, és hogyan alkalmazkodik a zsidó liturgia a nemváltoztatáshoz.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 16:00
Címkék: Izrael, Mások, English

Yoni Zigler: Hummus Curry

For many years now, travelling to India has been a rite of passage in Israeli life. We hear so much about the Israelis in India that we sometimes forget there are actually Indians living there. Hummus Curry offers an intimate look into the lives of the local Indians living in a small village packed with Israeli tourists. Up in the Himalaya Mountains resides the village of Bhagsu, the rainiest place in all of India. Another season starts and the village is flooded with Israeli backpackers once again. Hummus Curry contains no interviews and the presence of the camera goes unfelt.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 21:30
Címkék: Közösségek, Mások, Vallás, Szövegtanulás

Chávrutá: Zsidó közösség kívül-belül

Mit gondolnak a rabbik és a filozófusok arról, hogyan működik egy zsidó közösség belül, és hogyan viszonyuljunk a „Többiekhez”? Klasszikus és modern szövegek értelmezésén keresztül keressük a választ, hagyományos zsidó tanulás formájában. A szövegek magyar nyelvűek.

Előadás időpontja: 
k, 11/01/2011 - 09:00
Címkék: Mások, Közösségek, English

Causes for Anti-Semitism: Many theories abound but do any hold water?

“Jews were money lenders! Jews killed Christ! Jews consider themselves the chosen people!” They all sound convincing at first blush but do they survive reflection. We shall see that no explanation makes sense and we will try to explore the true reason for anti-semitism.

Előadás időpontja: 
k, 11/01/2011 - 09:00
Címkék: Mások, Közösségek, Magyarország

Társadalmi szolidaritás és felelősségvállalás másképpen

Esettanulmány és beszélgetés a zsidó–roma párbeszédről és együttműködésről. Az UCCU Roma Informális Oktatási Projekt 2009-ben kezdődött a Haver Alapítvány segítségével, és mintájára ma önálló és független civil szervezetkent működik, sikeresen.

Előadás időpontja: 
k, 11/01/2011 - 10:30
facebook
twitter
flickr
RSS