Közösségek

Címkék: Közösségek, Vallás, Szövegtanulás

Zsidó közösségi alapelvek

Előadás részben szövegek mentén. A célkitűzés azt megérteni, hogy egy gyülekezet mitől közösség (nem attól, hogy gyakran találkoznak), illetve hogy egy közösség mitől zsidó (nem attól, hogy zsidók a tagjai).

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 10:30
Címkék: Közösségek, English

A Jewish Robin Hood? Tzedakah versus Charity

The Slovenian philosopher Slavoj Žižek raised some serious objections to the role of charity in modern society. An attempt will be made to answer Žižek armed with the Jewish concept of charity.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 12:00
Címkék: Közösségek, Magyarország, Történelem

Kehila sevá, stetl, falu, város, gettó, …, város

Magyarországon a 20. század fordulójára egy hallatlanul sokszínű és pezsgő zsidó élet alakul ki. Egyes csoportok teljesen asszimilálódnak, mások kevésbé vagy egyáltalán nem, így zárt társadalmakat alakítva ki maguk körül. A környező országok viszonylagos „zsidóság-homogenitásához” képest Magyarország zsidósága inkább egy patchwork párokhet, amit legalább négy oldalról foltoztak össze. Hogy mi alapján, és milyen anyagokat adtak a „magyar zsidó remekbe” szomszédaink, arra kapjuk meg a választ az előadás végére.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30
Címkék: Magyarország, Közösségek, Történelem

A zsidó negyed – másKÉPp

Az előadás első felében megismerkedhetünk a zsidó negyed régi emlékeivel és napjaink életével, ahogy azt egy gimnazista látja ma a fényképezőgép lencséjén keresztül egy-egy séta során.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 16:00
Címkék: Praktikus, Közösségek

Izgalmas internetes marketingfogások – Hogyan használd?

Milyen lehetőségeink vannak az interneten a projektjeink népszerűsítésére? Hol vannak az etikai határok, és hogyan használjuk a csatornáinkat? Finomságok és izgalmas ötletek a gyakorlatban!

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 17:30
Címkék: Vallás, Közösségek, Szövegtanulás, English

Love Your Fellow as Yourself

Any human being that lives according to moral principles adopts this idea as part of his or her values. We will carefully study some classic texts that shed light on this basic principle in our tradition in order to see how it has been understood and implemented.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 17:30
Címkék: Izrael, Közösségek, Vallás

Anat Yuta Zuria: Fekete bárányok

Sára szókimondó és költői blogger, Shulamit független fotóriporter. Mind a ketten a zsidóság legzártabb, a vallási törvények által legszabályozottabb ultraortodox közösségét hagyták maguk mögött. Azt a világot, amely az elmúlt évtizedekben újabb és újabb vallási tilalmakkal igyekezett áttörhetetlen falat húzni a szekuláris világ és a hagyományhű zsidóság közé.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 20:00
Címkék: Közösségek, Vallás, English

Jewish Particularism vs. Universalism: Is it moral for a Jew to do a favor for another Jew because he is a Jew?

Come participate in a fascinating audience debate. What criteria do you use to help people and is it ethical? Do you give charity to Churches or to Synagogues? To Jews or to Gentiles? What if the gentile is in a worse situation than the Jew? Do you help your neighbor who is starving instead of the starving child in Africa? Why?

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 21:30
Címkék: Vallás, Közösségek, Szövegtanulás

Chávrutá: Üres parkoló a zsinagóga előtt?

Manapság már nem is olyan biztos, hogy olyan könnyű parkolóhelyet kapni egy zsinagóga előtt sábátkor. Klasszikus és modern szövegek értelmezésén keresztül keressük a választ, hagyományos zsidó tanulás formájában. A szövegek magyar nyelvűek.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 09:00
Címkék: Közösségek, English

We’ve got Jewish hearts: now let’s get Jewish heads

While a lot of Jews often ’feel’ Jewish – we are concerned when Jews are in trouble, we feel proud when a Jew achieves something, we feel sentimental towards various Jewish festivals, buildings, bits of history – we are intellectually trained to think non-Jewishly. For example, hardly any of us think in Jewish time, or consider contemporary issues utilising Jewish criteria. We’ll examine this phenomenon and consider whether it’s a problem. And if so, can we do anything about it?

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 10:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS