Magyarország

Címkék: Történelem, Magyarország, Vallás

A budapesti ortodox polgárok cádikjai

A zsidó sajtó egyaránt volt a modernitás fóruma és eszköze. Az előadás során azt vizsgáljuk meg, hogy az Orthodox Központi Irodához közeli, pozsonyi és neoortodox mintákat követő, urbanizálódott, hírlapírói elit hogyan tematizálta a cádiktiszteletet a századfordulón és a két világháború között. Hogyan teremtette meg a saját cádikjaikat? Hogyan illesztette be ebbe a chászid rebbéket? A két világháború között az etnikai magyar nemzetkoncepcióra milyen válaszokat adott az ortodox sajtó? Ebben milyen szerephez jutottak a vidéki chászid vallásosságról alkotott toposzok?

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 10:30
Címkék: Magyarország, Történelem

Vérvétel a levéltárban

A családfakutatás és múltbúvárkodás világszerte reneszánszát éli, profik és amatőrök ezrei töltik ezzel idejük egy részét. Az előadásban–beszélgetésben a magyarországi helyzetről, az itteni kutatási lehetőségekről – és a néha kicsit vicces melléfogásokról esik szó, történeti dokumentumok szép képeivel kísérve.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 10:30
Címkék: Holokauszt, Magyarország, Történelem

Hungarian Holocaust Litigation in the United States

65 years after the Hungarian Holocaust there are three class actions in the United States brought by Hungarian Holocaust victims, and their heirs, against the Hungarian Railways (MÁV), the National Bank of Hungary and other banks, and the Hungarian State itself. Two cases are before a federal district court in Chicago, one class action is before the US District Court for the District of Columbia, in Washington, DC.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 10:30
Címkék: Történelem, Politika, Magyarország

„Tradíció és cionizmus”

Cionista stratégia és kulturális emlékezet a 20. század első felének magyarországi cionista sajtójában

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 12:00
Címkék: Holokauszt, Magyarország, Történelem

Életmentő vízumok – megalkuvás nélkül az életért

Kétségtelen, hogy Magyarország a holokauszt által legsúlyosabban érintett országok közé tartozik. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy az életmentők is európai hírű eredményeket értek el hazánkban. Carl Lutz, Raoul Wallenberg, Giorgio Perlasca... Csak egy pár név azon életmentő diplomaták sorából, akik sokszor mindent kockára tettek azért, hogy az üldözöttek közül, akit csak tudnak, megmentsenek. Vajon hogyan érhettek el tényleges eredményeket? Az ő megénekeletlen hőstetteikről szól az előadás.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 12:00
Címkék: Praktikus, Magyarország, Vallás

Hol vásárolunk kósert Budapesten?

Beilleszkedés a mai magyarországi kóser étkezésbe. Összefogás a magyarországi Chábád, ortodox és neológ közösségek között.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 12:00
Címkék: Közösségek, Magyarország, Történelem

Kehila sevá, stetl, falu, város, gettó, …, város

Magyarországon a 20. század fordulójára egy hallatlanul sokszínű és pezsgő zsidó élet alakul ki. Egyes csoportok teljesen asszimilálódnak, mások kevésbé vagy egyáltalán nem, így zárt társadalmakat alakítva ki maguk körül. A környező országok viszonylagos „zsidóság-homogenitásához” képest Magyarország zsidósága inkább egy patchwork párokhet, amit legalább négy oldalról foltoztak össze. Hogy mi alapján, és milyen anyagokat adtak a „magyar zsidó remekbe” szomszédaink, arra kapjuk meg a választ az előadás végére.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30
Címkék: Magyarország, Közösségek, Történelem

A zsidó negyed – másKÉPp

Az előadás első felében megismerkedhetünk a zsidó negyed régi emlékeivel és napjaink életével, ahogy azt egy gimnazista látja ma a fényképezőgép lencséjén keresztül egy-egy séta során.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 16:00
Címkék: Mások, Vallás, Történelem, Magyarország

Mi is az a sábeszgoj?

A sábeszgoj kifejezést gyakran hallhatjuk napjainkban is, de kevesen tudják mi is volt valójában a feladata. Az előadás magyarországi falvakban dolgozó sábeszgojokkal készített interjúk alapján mutatja be a zsidók és nem-zsidók közötti kapcsolatok egy különösen érdekes vetületét.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 17:30
Címkék: Történelem, Magyarország, Közösségek

Életmesék – történetek a Budapesti Zsidó Lánygimnáziumból

Mesék egy iskola szellemiségéről, egy lányosztály összetartásáról a magyar történelem viharaiban a Soán, az emigráción, házasságokon és válásokon, születéseken és halálokon keresztül 1939-től egészen máig. 

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 10:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS