Izrael

Címkék: Izrael, Történelem, Vallás, Szövegtanulás

Izrael: út a Megváltáshoz vagy a Pokolba?

Az anticionista és az ultracionista ortodox zsidóság ugyanabból az írott és szóbeli hagyományból két, teljesen eltérő ideológiát épített fel Izraelről. Az előbbinek meggyőződése, hogy a „cionisták országa” pusztulásra van ítélve, míg az utóbbi biztosan állítja, hogy Izrael megalakulásával a megváltás folyamata kezdődött el. Források elemzésével arra keresünk választ, hogy Izrael állam létrejötte és jelenlegi eszmerendszere milyen viszonyban áll a zsidó megváltáseszmével.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30
Címkék: Izrael, Mások, English

International Law of War and Israel’s Conflict with the Arabs

International law as it applies to the Israeli Palestinian conflict. Why did Israel loose the battle on the legal front? Could it have been avoided? What are the remaining issues over which Israel could still argue? What are the legal consequences of a UN resolution recognizing a Palestinian state with Jerusalem as its capital?

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30
Címkék: Izrael, Politika, Mások

Izrael és a forrongó Közel-Kelet

Az „arab tavasznak” elnevezett folyamat során számos közel-keleti diktatórikus rezsimet érintett meg a „szabadság szele”, a nemzetközi sajtó az arab országok demokratizálódásáról áradozik. Izrael számára azonban a térségben végbemenő átalakulások hatalmas veszélyeket rejtenek magukban, régi szövetségesei fordultak szembe a zsidó állammal, és a szomszédságban uralkodó instabilitás kiváló terepet nyújt az Izrael elpusztítására törekvő terrorcsoportok tevékenységére.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 16:00
Címkék: Izrael

Izraeli elit kommandók

Az izraeli hadsereg három különleges alakulatát mutatjuk be az előadáson: Duvdavan, Egoz, Sayeret Matkal.

Megismerjük a feladatköröket, bevetéseket és különleges fegyverzeteket is láthatunk. 

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 17:30
Címkék: Izrael, Közösségek, Vallás

Anat Yuta Zuria: Fekete bárányok

Sára szókimondó és költői blogger, Shulamit független fotóriporter. Mind a ketten a zsidóság legzártabb, a vallási törvények által legszabályozottabb ultraortodox közösségét hagyták maguk mögött. Azt a világot, amely az elmúlt évtizedekben újabb és újabb vallási tilalmakkal igyekezett áttörhetetlen falat húzni a szekuláris világ és a hagyományhű zsidóság közé.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 20:00
Címkék: Izrael, Közösségek, Mások

Társadalmi kihívások Izraelben: cionisták, kommunisták, kapitalisták és vallásosok

Az utóbbi hónapokban a forradalmi vihar, amely végigsöpört a Közel-Keleten, a Rothschild útra, Tel-Avivba is elérkezett. Sajátos módon történt mindez, és talán az „Occupy” tüntetés/mozgalom előhangjai is voltak az izraeli fiatalok. Izraeli kultúra és társadalom: szolidaritás vagy ideologikus illúziók, társadalmi változás vagy országos buli?

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 16:00
Címkék: Izrael, Mások, English

Yoni Zigler: Hummus Curry

For many years now, travelling to India has been a rite of passage in Israeli life. We hear so much about the Israelis in India that we sometimes forget there are actually Indians living there. Hummus Curry offers an intimate look into the lives of the local Indians living in a small village packed with Israeli tourists. Up in the Himalaya Mountains resides the village of Bhagsu, the rainiest place in all of India. Another season starts and the village is flooded with Israeli backpackers once again. Hummus Curry contains no interviews and the presence of the camera goes unfelt.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 21:30
facebook
twitter
flickr
RSS