Szövegtanulás

Címkék: Közösségek, Vallás, Szövegtanulás

Zsidó közösségi alapelvek

Előadás részben szövegek mentén. A célkitűzés azt megérteni, hogy egy gyülekezet mitől közösség (nem attól, hogy gyakran találkoznak), illetve hogy egy közösség mitől zsidó (nem attól, hogy zsidók a tagjai).

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 10:30
Címkék: Izrael, Történelem, Vallás, Szövegtanulás

Izrael: út a Megváltáshoz vagy a Pokolba?

Az anticionista és az ultracionista ortodox zsidóság ugyanabból az írott és szóbeli hagyományból két, teljesen eltérő ideológiát épített fel Izraelről. Az előbbinek meggyőződése, hogy a „cionisták országa” pusztulásra van ítélve, míg az utóbbi biztosan állítja, hogy Izrael megalakulásával a megváltás folyamata kezdődött el. Források elemzésével arra keresünk választ, hogy Izrael állam létrejötte és jelenlegi eszmerendszere milyen viszonyban áll a zsidó megváltáseszmével.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30
Címkék: Vallás, Szövegtanulás

Jews and Wine – A glimpse at the history of halakhah

Based on rabbinic texts, this study session will provide a brief overview of the laws of kosher wine. We will discuss the status of wine made or touched by non-Jews, and look at how rabbinic attitudes and priorities changed over time from the Mishnah to the modern sources.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 16:00
Címkék: Vallás, Közösségek, Szövegtanulás, English

Love Your Fellow as Yourself

Any human being that lives according to moral principles adopts this idea as part of his or her values. We will carefully study some classic texts that shed light on this basic principle in our tradition in order to see how it has been understood and implemented.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 17:30
Címkék: Vallás, Szövegtanulás

Te légy a bíró!

Leporoljuk a szent szövegeket, és együtt felfedezzük, hogy a régen felvetett kérdések ma is élnek. Mit döntenének őseink ma adott esetekben? Mi lenne a jogi következménye a filmletöltésnek a Beit Din előtt? Szabad-e szervet eladni? Ilyen és ehhez hasonló eseteket hozok, s a résztvevők vitája dönti el, ki lesz a bűnös.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 20:00
Címkék: Szövegtanulás, Vallás

Tanítani, tanítani, tanítani

Tudjátok, hogy mihez kapcsolódik a Talmudban a zsidó oktatás? Ha nem, akkor tanuljunk együtt egy kis szöveget.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 21:30
Címkék: Vallás, Szövegtanulás, English

Long Walk to Freedom

Exploring the paradigm of Abraham through a close reading of traditional Jewish sources

We will explore and try to understand through the traditional Jewish sources the uniqueness of Avraham, the founder and prototype of the Jewish people: why was he chosen by God, what is the significance of that choice, and what are its implications to contemporary society.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 09:00
Címkék: Vallás, Közösségek, Szövegtanulás

Chávrutá: Üres parkoló a zsinagóga előtt?

Manapság már nem is olyan biztos, hogy olyan könnyű parkolóhelyet kapni egy zsinagóga előtt sábátkor. Klasszikus és modern szövegek értelmezésén keresztül keressük a választ, hagyományos zsidó tanulás formájában. A szövegek magyar nyelvűek.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 09:00
Címkék: Vallás, Közösségek, Szövegtanulás, English

Wilderness: The Symbolism of Matan Torah – interactive text study

Why was the Torah given in the wilderness? What does the image of the desert symbolize? How else could it have been? In this session we will be looking at rabbinic texts, old and modern, as well as our own personal responses, to try to find an answer to these questions.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 12:00
Címkék: Vallás, Szövegtanulás

Bírák kora, királyok kora. Urim vetummim, prófécia

Szövegtanulás elsősorban a Bírák könyve alapján. A fő kérdés megérteni, mi az Urim és Tummim, illetve mi köze ennek a bírák korához, ellentétben a királyok korával, amikor ez a fajta isteni kapcsolat eltűnt.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 17:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS