Kultúra

Címkék: Judaika, Kultúra, Vallás, Praktikus

Judaika workshop

Ha valaki azt gondolná, hogy judaikát csak nagyon drágán, az interneten vagy turistahülyítő drága boltokban, a Ben Jehudán lehet kapni, az téved. Bemutatjuk, hogyan lehet kedves, személyes tárgyat vagy ajándékot készíteni.

Hímezhetünk-festhetünk-fűzhetünk-rajzolhatunk kalácstakarót, mezuzát, beszámimtartót, villanykapcsoló-takarót vagy akár megkülönböztető jelzéseket a tejes-húsos étkészletre – a képzeletnek csak az időkorlát szabhat határt. Kézműveskedés közben pedig beszélgetünk a motívumokról, illetve a judaikák fajtáiról és díszítésükről.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30
Címkék: Kultúra, Politika

Reggeli kávé – komolyan

A jogász és az örökségmunkás reggeli beszélgetése restitúcióról, provencienciakutatásról, műkincsjogról, a Herzog-perről és egyéb aktuális témákról.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 09:00
Címkék: Kultúra, Praktikus

Játssz zsidó(t)!

Színészképzés alapfokon

Hogyan épít fel egy színész egy karaktert? Hogyan csinálnád Te? A foglalkozáson különböző feladatokon keresztül mindenkiből színészt faragok. A siker garantált! (Kizárólag olyanoknak, akik bírják a nyaggatást, és elmúltak 16 évesek.)

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 14:30
Címkék: Mások, Vallás, Kultúra

Transzneműség és zsidóság: avagy Dana International találkozása a Tórával

Az előadás során a transzszexualitás zsidó vonatkozásairól fogunk beszélgetni. A kérdés még tőlünk nyugatabbra is egészen mostanáig tabutémának számított. Áttekintjük, mit mond ebben a témában a hálákhá, hogyan viszonyul ehhez a kortárs zsidó kultúra, mi a helyzet a különböző zsidó közösségekben világszerte, és hogyan alkalmazkodik a zsidó liturgia a nemváltoztatáshoz.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 16:00
Címkék: Judaika, Kultúra, Vallás

Dizájnt a menórára: hanuka 21 חנוכה

Izgalmas feladat újraértelmezni egy annyira kultikus tárgyat, mint a hanukia. Mert meg kell tartani az évezredes hagyományokba ágyazott filozófiát és alapfunkciót, és keresni hozzá egy 21. századi formát, amely még sosem volt a judaika közelében. A kérdések kérdése pedig: képesek vagyunk-e új, nemzetközi közegben is kimagasló minőségű zsidó tárgykultúrát, új zsidó dizájnt teremteni? Mégpedig olyat, amin rajta van a MOST! nyoma. Hiszen csak ebben a szellemben maradhat élő és progresszív a zsidó kultúra!

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 17:30
Címkék: Kultúra

Hanoch Levin: A bennünk lévő csodálatos nők

A "Bennünk lévő csodálatos nő"-ben a férfiak és a nők közötti együtt(nem)élés örökös hadszíntér mind a két fél számára. A mindennapos csaták, kisebb-nagyobb ütközetek sora soha nem ér véget. A harcmezőn a férfiak és a nők seregei minden reggel felsorakoznak és csatába indulnak hogy meghódítsák, leigázzák, és uralmuk alatt tartsák a másik felet.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 20:00
Címkék: Kultúra, Zene

Quanto sei bella Roma

Népdalok és népies műdalok az öreg kontinens legszebb városából romanesco-ul, azaz a hamisítatlan helyi dialektusban. Hódolat a Város és nagy énekesnője, Gabriella Ferri előtt. 100% kikapcsolódás!

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 21:30
facebook
twitter
flickr
RSS