Vallás

Címkék: Közösségek, Vallás, Szövegtanulás

Zsidó közösségi alapelvek

Előadás részben szövegek mentén. A célkitűzés azt megérteni, hogy egy gyülekezet mitől közösség (nem attól, hogy gyakran találkoznak), illetve hogy egy közösség mitől zsidó (nem attól, hogy zsidók a tagjai).

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 10:30
Címkék: Történelem, Magyarország, Vallás

A budapesti ortodox polgárok cádikjai

A zsidó sajtó egyaránt volt a modernitás fóruma és eszköze. Az előadás során azt vizsgáljuk meg, hogy az Orthodox Központi Irodához közeli, pozsonyi és neoortodox mintákat követő, urbanizálódott, hírlapírói elit hogyan tematizálta a cádiktiszteletet a századfordulón és a két világháború között. Hogyan teremtette meg a saját cádikjaikat? Hogyan illesztette be ebbe a chászid rebbéket? A két világháború között az etnikai magyar nemzetkoncepcióra milyen válaszokat adott az ortodox sajtó? Ebben milyen szerephez jutottak a vidéki chászid vallásosságról alkotott toposzok?

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 10:30
Címkék: Praktikus, Magyarország, Vallás

Hol vásárolunk kósert Budapesten?

Beilleszkedés a mai magyarországi kóser étkezésbe. Összefogás a magyarországi Chábád, ortodox és neológ közösségek között.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 12:00
Címkék: Izrael, Történelem, Vallás, Szövegtanulás

Izrael: út a Megváltáshoz vagy a Pokolba?

Az anticionista és az ultracionista ortodox zsidóság ugyanabból az írott és szóbeli hagyományból két, teljesen eltérő ideológiát épített fel Izraelről. Az előbbinek meggyőződése, hogy a „cionisták országa” pusztulásra van ítélve, míg az utóbbi biztosan állítja, hogy Izrael megalakulásával a megváltás folyamata kezdődött el. Források elemzésével arra keresünk választ, hogy Izrael állam létrejötte és jelenlegi eszmerendszere milyen viszonyban áll a zsidó megváltáseszmével.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30
Címkék: Judaika, Kultúra, Vallás, Praktikus

Judaika workshop

Ha valaki azt gondolná, hogy judaikát csak nagyon drágán, az interneten vagy turistahülyítő drága boltokban, a Ben Jehudán lehet kapni, az téved. Bemutatjuk, hogyan lehet kedves, személyes tárgyat vagy ajándékot készíteni.

Hímezhetünk-festhetünk-fűzhetünk-rajzolhatunk kalácstakarót, mezuzát, beszámimtartót, villanykapcsoló-takarót vagy akár megkülönböztető jelzéseket a tejes-húsos étkészletre – a képzeletnek csak az időkorlát szabhat határt. Kézműveskedés közben pedig beszélgetünk a motívumokról, illetve a judaikák fajtáiról és díszítésükről.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30
Címkék: Egészség, Vallás

Öko? Bio? Kóser? Avagy létezik-e öko-bio-kóser?

Egészséges-e feltétlenül az, ami kóser illetve tényleg jót teszünk-e azzal a világnak, ha kósert eszünk?

A rövid előadásban körbejárjuk, hogy mit jelent ma jogilag, illetve szakmai körökben az öko- és bioélelmiszerek fogalma. Kik adhatják ezeket a minősítéseket, és indokolt-e, hogy ennyire magas az áruk? Ezután röviden megvizsgáljuk a kóserság alapjait és néhány fogalmat, mint a hekhser és a másgiách, illetve bemutatok néhány kezdeményezést, mint a Hechsher Tzedek.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 16:00
Címkék: Vallás, Szövegtanulás

Jews and Wine – A glimpse at the history of halakhah

Based on rabbinic texts, this study session will provide a brief overview of the laws of kosher wine. We will discuss the status of wine made or touched by non-Jews, and look at how rabbinic attitudes and priorities changed over time from the Mishnah to the modern sources.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 16:00
Címkék: Mások, Vallás, Történelem, Magyarország

Mi is az a sábeszgoj?

A sábeszgoj kifejezést gyakran hallhatjuk napjainkban is, de kevesen tudják mi is volt valójában a feladata. Az előadás magyarországi falvakban dolgozó sábeszgojokkal készített interjúk alapján mutatja be a zsidók és nem-zsidók közötti kapcsolatok egy különösen érdekes vetületét.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 17:30
Címkék: Vallás, Közösségek, Szövegtanulás, English

Love Your Fellow as Yourself

Any human being that lives according to moral principles adopts this idea as part of his or her values. We will carefully study some classic texts that shed light on this basic principle in our tradition in order to see how it has been understood and implemented.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 17:30
Címkék: Vallás, Szövegtanulás

Te légy a bíró!

Leporoljuk a szent szövegeket, és együtt felfedezzük, hogy a régen felvetett kérdések ma is élnek. Mit döntenének őseink ma adott esetekben? Mi lenne a jogi következménye a filmletöltésnek a Beit Din előtt? Szabad-e szervet eladni? Ilyen és ehhez hasonló eseteket hozok, s a résztvevők vitája dönti el, ki lesz a bűnös.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 20:00

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS