Spiritualizmus

Címkék: Tudomány, Spiritualizmus, Egészség

A kognitív tudomány: kísérlet a test-lélek probléma megoldására

A kognitív tudomány a mesterséges intelligencia, a filozófia, a pszichológia, az idegtudomány, az antropológia, a nyelvészet és a biológia közös határterülete, célja az emberi elme működésének megértése. Módszerei közül a pszichológiai kísérletezés, az idegrendszeri sérülések következményeinek tanulmányozása és a számítógépes modellezés a legfontosabbak. Az előadó nem művelője a tudománynak, mint tájékozott laikus szeretné felhívni a többi tájékozott laikus figyelmét erre a fontos és érdekes tudományágra.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 17:00
Címkék: English, Vallás, Spiritualizmus

A rabbinic Love Affair

Explore the story of the tragic love affair between two charismatic men, Rabbi Jochanan and the bandit-turned-rabbi, Resh Lakish. This story, from the Babylonian Talmud, is full of powerful and erotic symbolism and sheds a fascinating light upon the clash between rabbinic life and Greco-Roman culture in third century Palestine. Although we will refer to the Hebrew we will study the story mainly in English, so Hebrew not required.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 15:30
Címkék: Spiritualizmus, Vallás, Történelem

Messiási legendák, pesti kabbalisták. Saint Germain, a gólem

A populáris Madonna-féle kabbala mellett léteznek más irányzatok is: Budapesten a háború előtt Szerb Antal baráti körében is tanulták a kabbalát. A szovjet időkben az avantgárd művészek (például a performer Dixi) körében is tanultak Zohárt. Elsősorban antináci mozgalomként és (ahogy Freud is) lelki kényszerekből, mániákból gyógyító fantáziaanalitikus módszerként fogták fel – korabeli naplók tükrében nézzük meg ezt a jelenséget.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 10:00
facebook
twitter
flickr
RSS