Limmud

Címkék: Limmud, Oktatás

Mi az a Limmud?

Szabad beszélgetés a Limmud céljairól, elveiről, küldetéséről, múltjáról és jövőjéről. Ti kérdeztek, mi felelünk.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 11:30
Címkék: Közösségek, Limmud

Adakozás vagy kalapozás?

Napjainkban a gazdasági válság hatására megtorpant az eddig sem túl heves adakozási kedv. Felvetődik a kérdés, hogy időleges-e ez a visszaesés. Várható-e és ha igen, milyen irányú változás a magyarországi adakozási kultúrában. Erről beszélget egymással és természetesen Önökkel Feldmájer Sándor, a Szerencsejáték Zrt. szponzorációs igazgatója és Székely Gábor, a Szerencsejáték Zrt. elnöke, aki saját kezdeményezést is létrehozott az adakozási kedv fellendítésére. A beszélgetést Szakonyi Péter, a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány szerzője vezeti.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 17:00
Címkék: Limmud, Magyarország, Önkéntesség, Kultúra

Önkéntes vagyok nem hülye!

Mi a jó abban, hogy dolgozom, de nem fizetnek? Van-e kultúrája Magyarországon az önkénteskedésnek? Tudtad, hogy van önkéntestörvény? Lehet-e jó egy rendezvény, amit csak önkéntesek szerveznek? Minden önkéntes hülye? Ilyen és ehhez hasonló kérdések boncolgatása.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 14:00
Címkék: Közösségek, Magyarország, Limmud

Cedaka – beszélgetés az önkéntességről és a jótékonyságról

A cedaka a zsidó közösség egyik alappillére. Magyarra jótékonyságként fordíthatjuk, de gyökere, társadalmi funkciója más: a kisebbségben lévő zsidó közösség anyagi bázisát jelentette azokban az időkben, amikor a szociális ellátások rendszere még ismeretlen volt. A Limmud legfontosabb alapelveként megfogalmazott önkéntesség is a cedaka egy lehetséges formája. Miként integrálhatjuk napjaink rendkívül sokszínű zsidó világába a judaizmus tradicionális elemei közül a jótékonyság és az önkéntesség gondolatát.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 14:00
Címkék: English, Limmud

Torah on Limmud

The Torah's "answers" to the "Five Ws and one H" of Limmud. Why learn? a means to an end: Torah as a guidebook to life and Tikkun; as a defining national trait an end unto itself: (de)merits of pilpul, sharpening mind and ethics; prohibition on teaching for money Who should learn? collective learning: chavrutot (tandem), kalot (mass learning in the time of the Temple), regalim (all of Israel) individual learning: fromkings to paupers; "busyness" people (and vicarious learning); women; "chinuch" for kids What to learn? depth of the Torah: what is "Torah"? P.R.D.S.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 14:30
facebook
twitter
flickr
RSS