Magyarország

Címkék: Közösségek, Magyarország, Vallás, Történelem, Kultúra

Heti szakasz – zsidó heti hetes

Nagy hírek kis világunkból. Az ismert televíziós műsorhoz hasonlóan itt is híreket olvasunk, majd kommentáljuk őket, azzal a különbséggel, hogy itt minden hír „rólunk” szól.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 21:00
Címkék: Közösségek, Magyarország

Közösség: közös ügy?

Az előadás – beszélgetés – azzal a kérdéssel foglalkozik, mitől és hogyan működőképes egy közösség. Mi történt az elmúlt húsz évben a magyarországi zsidó közösségben? Egy vagy több közösségről beszélhetünk? Mindezekről, a változásokról, dilemmákról és a közösségi kihívásokról szól az eszmecsere.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 11:30
Címkék: Limmud, Magyarország, Önkéntesség, Kultúra

Önkéntes vagyok nem hülye!

Mi a jó abban, hogy dolgozom, de nem fizetnek? Van-e kultúrája Magyarországon az önkénteskedésnek? Tudtad, hogy van önkéntestörvény? Lehet-e jó egy rendezvény, amit csak önkéntesek szerveznek? Minden önkéntes hülye? Ilyen és ehhez hasonló kérdések boncolgatása.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 14:00
Címkék: Közösségek, Magyarország, Limmud

Cedaka – beszélgetés az önkéntességről és a jótékonyságról

A cedaka a zsidó közösség egyik alappillére. Magyarra jótékonyságként fordíthatjuk, de gyökere, társadalmi funkciója más: a kisebbségben lévő zsidó közösség anyagi bázisát jelentette azokban az időkben, amikor a szociális ellátások rendszere még ismeretlen volt. A Limmud legfontosabb alapelveként megfogalmazott önkéntesség is a cedaka egy lehetséges formája. Miként integrálhatjuk napjaink rendkívül sokszínű zsidó világába a judaizmus tradicionális elemei közül a jótékonyság és az önkéntesség gondolatát.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 14:00
Címkék: Kultúra, Történelem, Magyarország

Makettséta

A régi pesti zsidónegyed fából készült makettje a konferencia ideje alatt a helyszínen megtekinthető. A negyed építészeti, kulturális, szakrális örökségével foglalkozó szakemberek segítségével virtuális sétákat tehetünk az aprócska házak között, melyek során megismerhetjük a terület építészeti, kulturális, szakrális örökségét.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 15:30
Címkék: Kultúra, Közösségek, Mások, Magyarország

Zsidószemmel? „Zsidó” média itthon és a nagyvilágban

Miről szólnak a „zsidós hírek” itthon, és miről szónak külföldön? Lehet-e, kell-e zsidó nézőpontból látni, és láttatni a világot? Mitől zsidó egy hírforrás, mitől zsidó egy blog? Van-e, kell-e zsidó média Magyarországon?
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 17:30
Címkék: Kultúra, Történelem, Magyarország, Közösségek

Védtelen örökség

Pest történelmi zsidónegyede a magyarországi zsidóság egyik legfontosabb kulturális öröksége. Perczel Anna nemrég kiadott, átfogó munkája a „Védtelen örökség" című könyv, amely aprólékosan számol be a negyed értékeiről. A szerzővel való beszélgetésünk során fényképes sétát tehetünk a házak között, és megtudhatjuk, mi teszi annyira különlegessé ezt a városrészt, milyen zsidó szimbólumokat találunk elrejtve az épületekben.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 11:30
Címkék: Magyarország, Közösségek, Ősök

Családfakutatás

Nagypapája, nagymamája mindenkinek volt, mindenki családja ugyanolyan ősi, de mit tudunk mi manapság a felmenőinkről? Mit szeretnénk tudni róluk? Hogyan tudhatjuk meg? Kötetlen beszélgetés a magyar zsidó múlt dokumentált / dokumentálható örökségéről a téma szakemberével, a Magyar Zsidó Levéltár vezetőjével.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 11:30
Címkék: Történelem, Vallás, Magyarország, Közösségek

A neológ rabbikar útkeresései a 19–20. század fordulóján

A modernizációs és integrációs kihívások a 19. század folyamán alapjaiban rendítették meg a tradicionális zsidó közösségeket. A kialakuló neológ hitközségek az akkulturációs folyamatok jegyében magától értetődoen a rabbi hagyományos szerepét is újraértelmezték. Nemcsak a rabbi szerepköre, hanem autoritása is megváltozott, átértelmeződött. A közösségen belüli és kívüli kihívásokra a hazai neológ – és részben status quo – rabbik a 19–20. század fordulóján több irányban is keresték a releváns válaszokat.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 14:30
Címkék: Kultúra, Történelem, Magyarország

Makettséta

A régi pesti zsidónegyed fából készült makettje a konferencia ideje alatt a helyszínen megtekinthető. A negyed építészeti, kulturális, szakrális örökségével foglalkozó szakemberek segítségével virtuális sétákat tehetünk az aprócska házak között, melyek során megismerhetjük a terület építészeti, kulturális, szakrális stb. örökségét.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 16:00
facebook
twitter
flickr
RSS