Eszter terem

Címkék: Judaika, Kultúra

Zabrált műkincsek

Kötetlen beszélgetés műgyűjteményekről, zsinagógai szertartási tárgyakról és a magyar zsidók tárgyi örökségéről. A két beszélgetőtárs egy műkincsjog-szakértő nemzetközi jogász és egy judaikával foglalkozó levéltáros-muzeológus. Beszélgetésükben szóba kerülhet a témával kapcsolatban sok minden: híres perek, restitúciós ügyek, nemzetközi ajánlások, konferenciák, esetek.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00
Címkék: Közösségek, Limmud

Adakozás vagy kalapozás?

Napjainkban a gazdasági válság hatására megtorpant az eddig sem túl heves adakozási kedv. Felvetődik a kérdés, hogy időleges-e ez a visszaesés. Várható-e és ha igen, milyen irányú változás a magyarországi adakozási kultúrában. Erről beszélget egymással és természetesen Önökkel Feldmájer Sándor, a Szerencsejáték Zrt. szponzorációs igazgatója és Székely Gábor, a Szerencsejáték Zrt. elnöke, aki saját kezdeményezést is létrehozott az adakozási kedv fellendítésére. A beszélgetést Szakonyi Péter, a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány szerzője vezeti.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 17:00
Címkék: Közösségek, Magyarország, Limmud

Cedaka – beszélgetés az önkéntességről és a jótékonyságról

A cedaka a zsidó közösség egyik alappillére. Magyarra jótékonyságként fordíthatjuk, de gyökere, társadalmi funkciója más: a kisebbségben lévő zsidó közösség anyagi bázisát jelentette azokban az időkben, amikor a szociális ellátások rendszere még ismeretlen volt. A Limmud legfontosabb alapelveként megfogalmazott önkéntesség is a cedaka egy lehetséges formája. Miként integrálhatjuk napjaink rendkívül sokszínű zsidó világába a judaizmus tradicionális elemei közül a jótékonyság és az önkéntesség gondolatát.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 14:00
Címkék: Vallás

Te légy a bíró!

Leporoljuk a szent szövegeket és együtt felfedezzük, hogy a régen felvetett kérdések ma is élnek. Mit döntenének őseink ma adott esetekben? Mi lenne a jogi következménye a filmletöltésnek a Bet Din előtt? Szabad-e szervet eladni? Ilyen és ehhez hasonló eseteket hozok, s a résztvevők vitája dönti el, ki lesz a bűnös.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 15:30
Címkék: Kultúra, Közösségek, Mások, Magyarország

Zsidószemmel? „Zsidó” média itthon és a nagyvilágban

Miről szólnak a „zsidós hírek” itthon, és miről szónak külföldön? Lehet-e, kell-e zsidó nézőpontból látni, és láttatni a világot? Mitől zsidó egy hírforrás, mitől zsidó egy blog? Van-e, kell-e zsidó média Magyarországon?
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 17:30
Címkék: Irodalom, Kultúra, Színjátszás

Tudsz egy jó címet ehhez az előadáshoz? (Drámajátékok)

Szeretsz játszani? Tudod, miről mesélhet egy gomb? Vajon hányféleképpen lehet elmondani egy mondatot? Nem, annál sokkal többféleképpen. És vajon mindez mit változtat egy jól ismert jeleneten? Össze tudunk rakni egy történetet közösen? Lehet számokkal beszélgetni? Fotók? Szobrok? Jöhetnek? Szerintem igen. Ha szerinted is, gyere és csináljuk együtt!
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 10:00
Címkék: English

Hate speech - Hate speech issues in contemporary Hungary

The presentation will address hate speech in the context of the constitutional protection of free speech. Will address the underpinnings of free speech, its scope and limits in a democratic society. Will discuss legislative attempts aimed to accommodate specific concerns of racial or ethnic incitement, together with judicial responses of the Hungarian Constitutional Court. Will address the issue of Holocaust denial and
proposals of mapping out legislative solutions in Hungary.

Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 11:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS