Előadás

Címkék: Vallás, Közösség, Történelem

Ki a zsidó és ki a nem-zsidó a zsidó jogi hagyomány szerint?

Az előadás azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy hogyan és mikor jelent meg az a zsidó jogi alapelv, hogy az a zsidó, akinek az anyja zsidó, illetve azt vizsgálja hogy meg lehet-e "szabadulni" a zsidóságtól, azaz ki az aki zsidónak született, de a hagyomány elismeri róla, hogy “tagsága” a zsidó közösségben megszűnt.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00
Címkék: Izrael, Kultúra

Izrael: a konfliktusok kultúrája, vagy a kultúrák konfliktusa?

Az előadás – beszélgetés – Izrael mindennapjairól, az izraeli társadalom dinamikájáról, komplexitásáról szól. Demokrácia és hagyomány mentén milyen ütközési pontok jelennek meg, milyen érdekcsoportok állnak szemben egymással, és hogyan kezelik a konfliktusokat.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00
Címkék: Tudomány, Spiritualizmus, Egészség

A kognitív tudomány: kísérlet a test-lélek probléma megoldására

A kognitív tudomány a mesterséges intelligencia, a filozófia, a pszichológia, az idegtudomány, az antropológia, a nyelvészet és a biológia közös határterülete, célja az emberi elme működésének megértése. Módszerei közül a pszichológiai kísérletezés, az idegrendszeri sérülések következményeinek tanulmányozása és a számítógépes modellezés a legfontosabbak. Az előadó nem művelője a tudománynak, mint tájékozott laikus szeretné felhívni a többi tájékozott laikus figyelmét erre a fontos és érdekes tudományágra.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 17:00
Címkék: English, Közösségek, Mások

Building Jewish identity from the margins

Argentinian and Hungarian communities; differencies and similarities.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 17:00
Címkék: Praktikus, Közösségek, Kultúra

Zsidó közösségi terek. A közösségi ingatlanok múltja, jelene és jövője

Elsődleges cél az American Jewish Joint Distribution Committee kamatmentes hitelprogramjának (SELF) a CEE-régióban kifejtett ingatlanhasznosítással, managementtel, valamint restitúcióval kapcsolatos tevékenységének a bemutatása. Az előadás formája kötetlen interaktív beszélgetés az előadó személyes tapasztalatai és a munkája során történt események, és a különböző zsidó szervezetekkel történt közös munka során megszerzett tapasztalatok alapján. Az előadás alatt és után a kérdések megválaszolására is lehetoség lesz.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 17:00
Címkék: Egészség, Praktikus

Neves és névtelen vírusok – avagy mit kell tudnunk a H1N1-ről

Kötetlen beszélgetés a vírusokról sok hasznos ismeretanyaggal. Mit is jelent a H1N1, fontos-e milyen influenzavírus fertőz meg minket? Eszmecsere az oltásokról és legfőképpen arról, mivel előzhetjük meg, illetve csökkenthetjük az őszi járványos időszakban az influenza-szerű megbetegedések tüneteit.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 10:00
Címkék: English, Kultúra, Történelem, Vallás

Looted Art – Hungarian Jewish Art Collection

Before the Holocaust, about 70–80 percent of the major art collectors were of Jewish origin. Even though many of them were friends of Horthy and were known for their contribution to Hungarian cultural life, their art collections were confiscated and looted in 1944, and the collectors ended up at forced labor camps and concentration camps just like their less wealthy compatriots. What happened to the collections during World War II and where are the objects today? Come and listen to extraordinary family stories embedded in Hungarian history.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 11:30
Címkék: Oktatás, Közösségek

Merre tart az európai zsidó oktatás? Tíz év kérdései a zsidó iskoláról

A kezdetek óta veszek részt iskoláim képviseletében az Arachim-konferenciákon, amelyek az európai zsidó iskolák, oktatási programok vezetői számára teszik lehetővé a találkozást, a tapasztalatcserét, a jó emberi és szakmai kapcsolatok kialakítását. Ezekről a konferenciákról mesélek, a központi témák változásairól az évek során, az érzékelhető trendekről, a feszítő kérdésekről és a válaszadás kísérleteiről. Mi a célja? Mik az előnyei? És mik a hátrányai? Hogyan illeszkednek ezek az iskolák az adott ország tanügyi rendszerébe, és hogyan a helyi zsidó közéletbe?
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 11:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS