Történelem

Címkék: Vallás, Közösség, Történelem

Ki a zsidó és ki a nem-zsidó a zsidó jogi hagyomány szerint?

Az előadás azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy hogyan és mikor jelent meg az a zsidó jogi alapelv, hogy az a zsidó, akinek az anyja zsidó, illetve azt vizsgálja hogy meg lehet-e "szabadulni" a zsidóságtól, azaz ki az aki zsidónak született, de a hagyomány elismeri róla, hogy “tagsága” a zsidó közösségben megszűnt.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00
Címkék: Irodalom, Kultúra, Történelem

Se Isten, se szövetség, se sábát

Tábori György, avagy nemzetközileg ismert nevén George Tabori (Budapest, 1914. május 24. – Berlin, 2007. július 23.) magyar származású író, műfordító és színházrendező volt, a 20. századi világszínház meghatározó alakja. Életében nagyon sok díjat kapott, 1976-ban megkapta a Német Kritikusok Szövetségének díját, 1981-ben a Berlini Művészeti Nagydíjat és elnyerte a Mannheimi Filmfesztivál Nagydíját is. További díjak: 1984. Mülheim-i Drámaíró Díj, 1988. Berliner Theaterpreis, 1991. Peter Weiss díj, 1992 Büchner-díj, amelyet a nem anyanyelvű németek közül elsőként kapott meg.

Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 16:00
Címkék: Közösségek, Magyarország, Vallás, Történelem, Kultúra

Heti szakasz – zsidó heti hetes

Nagy hírek kis világunkból. Az ismert televíziós műsorhoz hasonlóan itt is híreket olvasunk, majd kommentáljuk őket, azzal a különbséggel, hogy itt minden hír „rólunk” szól.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 21:00
Címkék: English, Kultúra, Történelem, Vallás

Looted Art – Hungarian Jewish Art Collection

Before the Holocaust, about 70–80 percent of the major art collectors were of Jewish origin. Even though many of them were friends of Horthy and were known for their contribution to Hungarian cultural life, their art collections were confiscated and looted in 1944, and the collectors ended up at forced labor camps and concentration camps just like their less wealthy compatriots. What happened to the collections during World War II and where are the objects today? Come and listen to extraordinary family stories embedded in Hungarian history.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 11:30
Címkék: English, Vallás, Történelem

The thirteenth tribe? Khazars in the Hungarian Jewish imagination

In the Hungarian Jewish “myths of origin,” the Khazar Empire plays a central role. This session will examine the historical basis behind the Khazar myth, and more importantly, look at the role it played in shaping Hungarian Jewish identity in the 19th and 20th centuries.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 14:00
Címkék: Holokauszt, Történelem

Hogyan vette át a holokauszt terhét a második generáció?

A csoportos beszélgetés keretében a résztvevők megpróbálják együtt megérteni azt a folyamatot, melyben a transzgenerációs trauma áttétel megtörténik, vagyis a holokauszt első generációja átadja terhét gyermekeinek, a második generációnak. Kitekintés a harmadik és negyedik generációra. Szerepváltás és remény.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 14:00
Címkék: Kultúra, Történelem, Magyarország

Makettséta

A régi pesti zsidónegyed fából készült makettje a konferencia ideje alatt a helyszínen megtekinthető. A negyed építészeti, kulturális, szakrális örökségével foglalkozó szakemberek segítségével virtuális sétákat tehetünk az aprócska házak között, melyek során megismerhetjük a terület építészeti, kulturális, szakrális örökségét.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 15:30
Címkék: Spiritualizmus, Vallás, Történelem

Messiási legendák, pesti kabbalisták. Saint Germain, a gólem

A populáris Madonna-féle kabbala mellett léteznek más irányzatok is: Budapesten a háború előtt Szerb Antal baráti körében is tanulták a kabbalát. A szovjet időkben az avantgárd művészek (például a performer Dixi) körében is tanultak Zohárt. Elsősorban antináci mozgalomként és (ahogy Freud is) lelki kényszerekből, mániákból gyógyító fantáziaanalitikus módszerként fogták fel – korabeli naplók tükrében nézzük meg ezt a jelenséget.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 10:00
Címkék: Kultúra, Történelem, Magyarország, Közösségek

Védtelen örökség

Pest történelmi zsidónegyede a magyarországi zsidóság egyik legfontosabb kulturális öröksége. Perczel Anna nemrég kiadott, átfogó munkája a „Védtelen örökség" című könyv, amely aprólékosan számol be a negyed értékeiről. A szerzővel való beszélgetésünk során fényképes sétát tehetünk a házak között, és megtudhatjuk, mi teszi annyira különlegessé ezt a városrészt, milyen zsidó szimbólumokat találunk elrejtve az épületekben.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 11:30
Címkék: Történelem, Vallás, Magyarország, Közösségek

A neológ rabbikar útkeresései a 19–20. század fordulóján

A modernizációs és integrációs kihívások a 19. század folyamán alapjaiban rendítették meg a tradicionális zsidó közösségeket. A kialakuló neológ hitközségek az akkulturációs folyamatok jegyében magától értetődoen a rabbi hagyományos szerepét is újraértelmezték. Nemcsak a rabbi szerepköre, hanem autoritása is megváltozott, átértelmeződött. A közösségen belüli és kívüli kihívásokra a hazai neológ – és részben status quo – rabbik a 19–20. század fordulóján több irányban is keresték a releváns válaszokat.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 14:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS