Kultúra

Címkék: Sport, Játék, Kultúra

Bridzs mindenek felett...

Az American Standard bridzsjáték kezdöknek, hogy ne érezzék ezt a kártyajátékot az „ördögtől valónak”. A konferencia idején három napon át, három fejezetben mutatják be a kártyajátékot. Első nap: a szan játék licitálása és lejátszása.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 11:30
Címkék: Izrael, Kultúra

Izrael: a konfliktusok kultúrája, vagy a kultúrák konfliktusa?

Az előadás – beszélgetés – Izrael mindennapjairól, az izraeli társadalom dinamikájáról, komplexitásáról szól. Demokrácia és hagyomány mentén milyen ütközési pontok jelennek meg, milyen érdekcsoportok állnak szemben egymással, és hogyan kezelik a konfliktusokat.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00
Címkék: Judaika, Kultúra

Zabrált műkincsek

Kötetlen beszélgetés műgyűjteményekről, zsinagógai szertartási tárgyakról és a magyar zsidók tárgyi örökségéről. A két beszélgetőtárs egy műkincsjog-szakértő nemzetközi jogász és egy judaikával foglalkozó levéltáros-muzeológus. Beszélgetésükben szóba kerülhet a témával kapcsolatban sok minden: híres perek, restitúciós ügyek, nemzetközi ajánlások, konferenciák, esetek.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00
Címkék: Irodalom, Kultúra, Történelem

Se Isten, se szövetség, se sábát

Tábori György, avagy nemzetközileg ismert nevén George Tabori (Budapest, 1914. május 24. – Berlin, 2007. július 23.) magyar származású író, műfordító és színházrendező volt, a 20. századi világszínház meghatározó alakja. Életében nagyon sok díjat kapott, 1976-ban megkapta a Német Kritikusok Szövetségének díját, 1981-ben a Berlini Művészeti Nagydíjat és elnyerte a Mannheimi Filmfesztivál Nagydíját is. További díjak: 1984. Mülheim-i Drámaíró Díj, 1988. Berliner Theaterpreis, 1991. Peter Weiss díj, 1992 Büchner-díj, amelyet a nem anyanyelvű németek közül elsőként kapott meg.

Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 16:00
Címkék: Irodalom, Kultúra, Vallás

Irodalmi szombat I.

Hangulatos szombatfogadás – nem hagyományos módon. Szombattal kapcsolatos novellák közös felolvasása és meghallgatása. Mindenki felolvashat és mindenki hallgathatja. Meséljünk magunknak minél többféle, írók és naplóírók által lejegyzett történetet a szombatról.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 16:00
Címkék: Praktikus, Közösségek, Kultúra

Zsidó közösségi terek. A közösségi ingatlanok múltja, jelene és jövője

Elsődleges cél az American Jewish Joint Distribution Committee kamatmentes hitelprogramjának (SELF) a CEE-régióban kifejtett ingatlanhasznosítással, managementtel, valamint restitúcióval kapcsolatos tevékenységének a bemutatása. Az előadás formája kötetlen interaktív beszélgetés az előadó személyes tapasztalatai és a munkája során történt események, és a különböző zsidó szervezetekkel történt közös munka során megszerzett tapasztalatok alapján. Az előadás alatt és után a kérdések megválaszolására is lehetoség lesz.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 17:00
Címkék: Közösségek, Magyarország, Vallás, Történelem, Kultúra

Heti szakasz – zsidó heti hetes

Nagy hírek kis világunkból. Az ismert televíziós műsorhoz hasonlóan itt is híreket olvasunk, majd kommentáljuk őket, azzal a különbséggel, hogy itt minden hír „rólunk” szól.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 21:00
Címkék: Közösségek, Kultúra, Színjátszás

A dráma nem játék!

Beletanulunk a színészképzés alapjaiba a Tel Aviv-i Egyetem módszerein keresztül. Koncentrációs és helyzetgyakorlatok, improvizáció és szerepjáték.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 10:00
Címkék: English, Kultúra, Történelem, Vallás

Looted Art – Hungarian Jewish Art Collection

Before the Holocaust, about 70–80 percent of the major art collectors were of Jewish origin. Even though many of them were friends of Horthy and were known for their contribution to Hungarian cultural life, their art collections were confiscated and looted in 1944, and the collectors ended up at forced labor camps and concentration camps just like their less wealthy compatriots. What happened to the collections during World War II and where are the objects today? Come and listen to extraordinary family stories embedded in Hungarian history.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 11:30
Címkék: Vallás, Kultúra, Praktikus

Tanulás a verbalitásról: Láson

A magyar zsidó közösségekben gyakran hallunk hosszan terjengő pletykákat, nem megalapozott feltételezéseket. De vajon tisztában vagyunk-e szavaink súlyával? Mikor hallgassunk, és mikor beszéljünk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ zsidó szövegek segítségével, a hagyományos páros tanulással, a chávrutá módszerrel. Az esemény nem titkolt célja, hogy bemutassa ősrégi zsidó szövegek máig tartó hasznosságát, valamint fejlessze a résztvevők verbális tudatosságát.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 11:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS