Cipóra terem

Címkék: Vallás, Szövegtanulás

Tévedett-e az Örökkévaló, amikor megteremtette az embert? Egy rabbinikus szöveg közös tanulása.

Hogyan jelezték előre bölcseink a teremtett világ jövőjét mintegy másfélezer évvel ezelőtt? Tanuljunk tőlük filozófiai mélységet, komplex látásmódot, humort, játékosságot! B'résit Rábá 8:5 midrás közös elemzése ízelítőt fog adni a sajátos midrási gondolkodásból, irodalmi technikából is.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00
Címkék: Praktikus, Közösségek, Kultúra

Zsidó közösségi terek. A közösségi ingatlanok múltja, jelene és jövője

Elsődleges cél az American Jewish Joint Distribution Committee kamatmentes hitelprogramjának (SELF) a CEE-régióban kifejtett ingatlanhasznosítással, managementtel, valamint restitúcióval kapcsolatos tevékenységének a bemutatása. Az előadás formája kötetlen interaktív beszélgetés az előadó személyes tapasztalatai és a munkája során történt események, és a különböző zsidó szervezetekkel történt közös munka során megszerzett tapasztalatok alapján. Az előadás alatt és után a kérdések megválaszolására is lehetoség lesz.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 17:00
Címkék: Közösségek, Kultúra, Színjátszás

A dráma nem játék!

Beletanulunk a színészképzés alapjaiba a Tel Aviv-i Egyetem módszerein keresztül. Koncentrációs és helyzetgyakorlatok, improvizáció és szerepjáték.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 10:00
Címkék: Közösségek, Magyarország

Közösség: közös ügy?

Az előadás – beszélgetés – azzal a kérdéssel foglalkozik, mitől és hogyan működőképes egy közösség. Mi történt az elmúlt húsz évben a magyarországi zsidó közösségben? Egy vagy több közösségről beszélhetünk? Mindezekről, a változásokról, dilemmákról és a közösségi kihívásokról szól az eszmecsere.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 11:30
Címkék: Egészség, Praktikus

Hogyan vértezzük fel családunkat az allergia, ekcéma és egyéb divatos betegségek ellen?

Mit tudunk tenni, hogy ellenállóbbak legyünk, hogy megelőzzük és csökkentsük a minket elérő betegségek esélyét és lefolyásának súlyosságát, hogyan éljünk és mit együnk, hogy kisebb kockázata legyen az allergiának, ekcémának, lisztérzékenységnek, laktóz intoleranciának... Körülbelül 30 perces előadás, melyet kérdések és kötetlen beszélgetés követhet.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 14:00
Címkék: Irodalom, Kultúra

Babeli zűrzavar, avagy hogyan lesz egy novellából dráma?

Babel néhány kiválasztott novelláján keresztül megnézzük, vajon egy dramaturg hogyan, miként fog(na) hozzá egy epikus szöveg adaptálásához. Avagy hogyan lesz, lehet a szövegből színpadi mű. Elemzés, dramatikus zűr és zavar.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 15:30
Címkék: Kultúra, Oktatás, Film

Híd a vádi fölött / Bridge over the wadi

A dokumentumfilm egy kísérleti iskolai modellt mutat be, amelyben a zsidó és arab diákok együtt tanulnak egy izraeli általános iskolai osztályban. A vegyes tanári kar megpróbál kialakítani egy kultúrák közti párbeszédet. A film az ő sikereiket, kudarcaikat, kihívással teli életüket mutatja be.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 17:30
Címkék: Spiritualizmus, Vallás, Történelem

Messiási legendák, pesti kabbalisták. Saint Germain, a gólem

A populáris Madonna-féle kabbala mellett léteznek más irányzatok is: Budapesten a háború előtt Szerb Antal baráti körében is tanulták a kabbalát. A szovjet időkben az avantgárd művészek (például a performer Dixi) körében is tanultak Zohárt. Elsősorban antináci mozgalomként és (ahogy Freud is) lelki kényszerekből, mániákból gyógyító fantáziaanalitikus módszerként fogták fel – korabeli naplók tükrében nézzük meg ezt a jelenséget.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 10:00
Címkék: Vallás

Romok között imádkozni

A Talmud egyik elbeszélő részének apropóján arra keressük a választ, hogy mi az újjászületés és mi veszélyezteti. Emellett még sok mellékkérdés fölmerül, leginkább a zsidó vallás át- és újra átalakulását érintik.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 11:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS