Zsidó Tanulás Világnapja

Minden eddiginél több programmal jelentkezik idén a Szépség és a csúfság témában a Zsidó Tanulás Világnapja [Global Day of Jewish Learning] a Bálint Ház és a Limmud Magyarország szervezésében.

November 12-én azoknak kedvezünk, akik nem szeretnek éjszakázni. Ha Sávuot éjjelén nem bírtok ébren maradni, gyertek el most! Lesznek szövegek, megannyi kérdés, előadók, gondolatkeltők, értelmezők és értelmezések.

Réz Anna filozófus vezetésével, Franczia Nóra, Gulya Fruzsina, Nagy Gréta, Pándi Borbála Facilitátorok, abban a kapcsolódó kérdéskörben mélyülhetünk el, hogy hogyan is vagyunk a saját testünkkel. Balázs Gábor eszmetörténésztől megtudhatjuk, mit is jelent a szépség és a tabu transzparenciája. Darvas István rabbi és Komoróczy Szonja történész a Talmud és a szépség összefüggéseibe avatja majd be a hallgatóságot. A szépség eredete. A szexuális vonzerő és a párválasztás címmel hallhatunk kerekasztal beszélgetést Meskó Norbert, evolúciós pszichológus és Kabai Péter, etológus részvételével, moderátor Váradi Júlia. Michael Miller történész, a Central European University oktatója a zsidó szépségideálokról beszél majd. David Levin-Kruss, a JDC oktatási igazgatója, rabbi, pedig A szépség és a szörnyeteg címmel ad elő. Büchler Tamás és Borszéki Kata Györgyi Asszonnyal, a legendás zsidó társkeresővel beszélgetnek majd. Szarvas Ildikó, képzőművész és a Lauder Javne Iskola tanulói Martincsák Kata és Takács Márk művészeti happeninggel várják a Zsidó Tanulás Világnapjára látogatókat.

Az előadások közötti kávészünetekben finomságokat kínálunk, hogy ne csak az agyunkat tápláljuk.

Jegyek a helyszínen vásárolhatók. 

Tervezett programjaink

Részletes program: www.balinthaz.hu/globaldayofjewishlearning2017

15:00 - 3 párhuzamos sávban
✡ A 127 labirintusa - Művészeti happening - Vezeti: Szarvas Ildikó képzőművész; Takáts Márk és Martincsák Kata a Lauder Javne Iskoladiákjai 
✡ Hogy vagy a testeddel? - Réz Anna workshopja - Facilitátorok: Franczia Nóra, Gulya Fruzsina, Nagy Gréta, Pándi Borbála, Réz Anna Az esemény regisztrációhoz kötött, jelentkezhetsz e-mailben az info@hogy-vagy.hu címen vagy a www.hogy-vagy.hu jelentkezési lapját kitöltve. Az workshop 15:00-17:30-ig tart. 
✡ A szépség és a tabu transzparenciája - Balázs Gábor előadása

16:00 kávészünet

16:20 - 2 párhuzamos sávban
✡ Beauty and the Beast - lecture - David Levin-Kruss - Az előadás nyelve angol (magyarul suttogó tolmácsolással)
✡ A szépség és a Talmud - Komoróczy Szonja és Darvas István rabbi előadása

17:20 kávészünet

17:40 - 2 párhuzamos sávban
✡ zsinder.hu - Györgyi Asszony, Borszéki Kata és Büchler Tamás beszélgetése
✡ Zsidó szépségkirálynők szörnyű időkben - Michael Miller előadása

18:40 kávészünet

19:00
✡ A szépség eredete, a szexuális vonzerő és a párválasztás - Dr Meskó Norbert, Dr Kabai Péter és Váradi Júlia beszélgetése

Részletes program: www.balinthaz.hu/globaldayofjewishlearning2017

Jegyinformáció

Jegyek a helyszínen válthatók. Ennek a programnak a teljes árú belépője 5000 Ft/fő lenne. Javasolt minimális összeg 1000 Ft, kérjük lehetőségeihez képest támogassa a programot. Bálint Hűség Kártyával a program ingyenes. 

Helyszín

1077 Budapest, Csányi utca 5., megközelítés a Király utca és Nagymező utca találkozása felöl, vagy a Klauzál tér felől. --> https://goo.gl/maps/G7scG2oxZNk 
A helyszín teljesen akadálymentesített! 

Szervezők: Bálint Ház, Limmud Magyarország

Mi az a Zsidó Tanulás Világnapja?

Rabbi Adin Steinsaltz 2010. november 7-re fejezte be hatalmas munkáját. Elkészült a Talmud fordításával és az ehhez kapcsolódó magyarázatokkal. Munkája egyben a küldetése is, hogy a zsidó emberek visszatérjenek a talmudi szövegek tanulásához. Azóta évről évre a zsidó közösségek mindenhol a Földön csatlakoznak a Global Day of Jewish Learning eseményéhez.

Mi az a Talmud?

A Talmud (héberül: „tan, tanulmány, ami tanulva lett”) a posztbiblikus zsidó irodalom legnagyobb és egyértelműen legfontosabb, tematikus rendszerbe foglalt gyűjteménye, a zsidóság enciklopédiája, jogi és vallási alapvetése, szokásjogi gyűjteménye, bibliaértelmezéseinek tárháza. Magába foglalja a Misnát és annak magyarázatát, a Gemárát, ami az úgynevezett szóbeli Tannak rendszerbe foglalt, összegző, írott változata. A Misna a hagyomány szerint Jehuda Hanászi szerkesztésében, 189-ben körül nyerte el végleges formáját, míg a Gemára a 2. és 6. század között. (A Talmud mintegy 800 rabbira, tanítóra hivatkozik név szerint is). A Gemára a Misna sokkal rövidebb és tömörebb szövegére reflektál, azt kommentálja, a különféle értelmezési hagyományokat egymással ütközteti, alternatív véleményeket ismertet, szájhagyomány útján örökített tantételeket rögzít.

facebook
twitter
flickr
RSS