Chávrutá

Hevruta

Azoknak, akik szívesen leülnek hagyományos szövegeket tanulni párban. Érdekfeszítő kérdezz-felelek, ahol az ősi sorok mellett kortárs gondolkodók idézetei is terítékre kerülnek.

Előadás időpontja: 
p, 11/03/2006 - 16:00

Bét Midrás

A Bet Midras azaz tanház, a vita zsidó fóruma. Talmudi bölcsek vitáinak lehet szem és fültanúja az, aki betér. Nem kell mást tenni, mint meghallgatni az esetet és erre vagy arra ülni. Igen vagy nem. Ez a kérdés. S ha kifejted, még jobban örülünk. Csatázzanak érvek és ellenérvek. A végén úgy is elmondjuk a megoldást. Ha van...

Előadás időpontja: 
p, 11/03/2006 - 16:00

Chávrutá: Elfeledteti-e az új szerelem a régit?

A hagyományos zsidó párban tanulási módszert, a chávrutát  mutatja be az előadás. A Babilóniai Talmud egy részletét tanulmányozzuk. A nyitótéma a Széder estékről ismert: Miért említjük az egyiptomi kivonulást éjszaka is? Ezt hozza kapcsolatba a Talmud Messiás eljövetelével. Az előadás során megismerkedünk a talmudi tanulási módszer felépítésével, azzal, hogy miért mond többet a vita a vita végeredményénél, és talán a címbéli kérdésre is választ kapunk. Az előadás teljesen interaktív lesz, a résztvevők párosával/kis csoportokban fognak dolgozni. Hébertudás nem szükséges.
Előadás időpontja: 
p, 11/07/2008 - 17:00

Text study

"Both these and these are the words of the living God”.

Az előadás nyelve angol.

Előadás időpontja: 
p, 11/07/2008 - 20:30

Chávrutá

Az ősi szövegtanulási módszer átélése, tórai és modern szövegek ütköztetése, párban és kiscsoportban tanulás, igazi jesiva-érzés. Mi hozzuk a szövegeket, Ti hozzátok az érveket, gondolatokat, kérdéseket, értelmezéseket. Értelmezünk, újra és át, szembesítünk, egyet-nem-értünk és kérdezünk, ahogy jó zsidókhoz illik.
Előadás időpontja: 
szo, 11/08/2008 - 11:30

Tanulás a verbalitásról: Láson

A magyar zsidó közösségekben gyakran hallunk hosszan terjengő pletykákat, nem megalapozott feltételezéseket. De vajon tisztában vagyunk-e szavaink súlyával? Mikor hallgassunk, és mikor beszéljünk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ zsidó szövegek segítségével, a hagyományos páros tanulással, a chávrutá módszerrel. Az esemény nem titkolt célja, hogy bemutassa ősrégi zsidó szövegek máig tartó hasznosságát, valamint fejlessze a résztvevők verbális tudatosságát.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 11:30

Titok és rejtély

Mit szabad titokban tartani? Mi az előnye a titoktartásnak? Milyen információt oszthatunk meg másokkal és mit nem? Miért marad rejtély a bibliai történetekben? A kérdésekre hagyományos zsidó szövegekből keressük a választ.

Előadás időpontja: 
v, 10/31/2010 - 09:00

A test és a nemi szerep a zsidó hagyományban

Mi a test és a lélek szerepe a zsidó hagyományban? Egyenlők-e a férfiak és a nők? Mit tanulhatunk a hagyományos nemi szerepekből? A kérdésekre hagyományos zsidó szövegekből keressük a választ.

Előadás időpontja: 
h, 11/01/2010 - 09:00

Chávrutá: Üres parkoló a zsinagóga előtt?

Manapság már nem is olyan biztos, hogy olyan könnyű parkolóhelyet kapni egy zsinagóga előtt sábátkor. Klasszikus és modern szövegek értelmezésén keresztül keressük a választ, hagyományos zsidó tanulás formájában. A szövegek magyar nyelvűek.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 09:00

Chávrutá: Zsidó közösség kívül-belül

Mit gondolnak a rabbik és a filozófusok arról, hogyan működik egy zsidó közösség belül, és hogyan viszonyuljunk a „Többiekhez”? Klasszikus és modern szövegek értelmezésén keresztül keressük a választ, hagyományos zsidó tanulás formájában. A szövegek magyar nyelvűek.

Előadás időpontja: 
k, 11/01/2011 - 09:00

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS