Vallás

A véleménynyilvánítás az a véleménynyilvánítás utáni szabadság is?

Egyszer volt, hol nem volt, hogy a rabbik a véleményszabadság nevében Istennel szálltak szembe. Ezt az esetet fogja a két előadó egy talmudi részlet és a közönség segítségével megvitatni.

Előadás időpontja: 
p, 11/03/2006 - 11:30

A szentföld és a zsidó állam a modern bölcseletben

Az előadás bemutatja, hogy a főbb modern zsidó irányzatok hogyan viszonyultak a Szentföldhöz és az Izraelbe történő visszatérést szorgalmazó cionista mozgalomhoz, ezzel történelmi alapot adva a mai álláspontok ismertetéséhez.

Előadás időpontja: 
v, 11/05/2006 - 14:30

Te légy a bíró!

Azoknak, akik sportból vitatkoznak, akik a kérdésre is kérdéssel válaszolnak. ősi szövegek, izgalmas megoldások.

Előadás időpontja: 
v, 11/05/2006 - 16:00

Szombati liturgia kezdőknek

Ismerkedés  a  Szombat  fogadásával  és  az  imák  főbb motívumaival. A résztvevők az alábbi kérdésekre is választ kapnak. Hogyan fogadjuk a Szombatot? Miért menyasszony a Szombat,és hogy vegyük őt feleségül? Mit szimbolizálnak a péntek esti gyertyák? Mire emlékezünk Szombaton, és emlékezünk-e egyáltalán?
Előadás időpontja: 
p, 11/07/2008 - 11:30

Vallás és politika

"Magyarországon nagyon sok vallásos ember él, akik hitükhöz hűen ugyan, de meglehetősen szekptikusan figyelik saját egyházuk "elkötelezett" pártpolitikai szerepvállalását, értékrendjének a társadalom egészére való ráerőltetésének vissza-visszatérő próbálkozásait, avagy a közvagyonból való egyre nagyobb részesedésének folyamatosan hangot kapó igényé és övetelését.”
Előadás időpontja: 
p, 11/07/2008 - 15:30

Chávrutá: Elfeledteti-e az új szerelem a régit?

A hagyományos zsidó párban tanulási módszert, a chávrutát  mutatja be az előadás. A Babilóniai Talmud egy részletét tanulmányozzuk. A nyitótéma a Széder estékről ismert: Miért említjük az egyiptomi kivonulást éjszaka is? Ezt hozza kapcsolatba a Talmud Messiás eljövetelével. Az előadás során megismerkedünk a talmudi tanulási módszer felépítésével, azzal, hogy miért mond többet a vita a vita végeredményénél, és talán a címbéli kérdésre is választ kapunk. Az előadás teljesen interaktív lesz, a résztvevők párosával/kis csoportokban fognak dolgozni. Hébertudás nem szükséges.
Előadás időpontja: 
p, 11/07/2008 - 17:00

A szépségkirálynő, mint zsidó hősnő

Eszter, a Héber Biblia talán legkiemelkedőbb nőalakja, nem volt sem matriarcha,  sem  prófétanő.  Az első  zsidó  szépségkirálynő  volt,  akinek  csábító  szépsége  megóvta  a  zsidókat  a  fenyegető pusztulástól, a szépségkirálynőt pedig valószínütlen hősnővé tette. A program a zsidó szépségkirálynők zsidó identitást formáló szerepét vizsgálja a bibliai Eszter királynőtől a Tel Avivi Purim karnevál Eszter királynőjéig, az antiszemita fantázia “szép zsidónő"- jétől a lengyel Miss Judea-ig és mindenekelőtt Simon Böskéig, az 1929-es magyar szépségkirálynőig.

Az előadás nyelve angol.

Előadás időpontja: 
v, 11/09/2008 - 10:00

A zsidó étkezés törvényeinek okai és előnyei

A zsidó étkezési szabályrendszer, a kashrut alapjainak vizsgálata. A beszélgetés a szabályrendszer alkalmazását vizsgálja a modern életmód tükrében.

Az előadás nyelve angol.

Előadás időpontja: 
v, 11/09/2008 - 11:30

Ki a zsidó és ki a nem-zsidó a zsidó jogi hagyomány szerint?

Az előadás azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy hogyan és mikor jelent meg az a zsidó jogi alapelv, hogy az a zsidó, akinek az anyja zsidó, illetve azt vizsgálja hogy meg lehet-e "szabadulni" a zsidóságtól, azaz ki az aki zsidónak született, de a hagyomány elismeri róla, hogy “tagsága” a zsidó közösségben megszűnt.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00

A kalácsfonás művészete

Az előre elkészített tésztából együtt készítjük el a hagyományos szombati fonott kalácsot.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS