Szövegtanulás

Hevruta

Azoknak, akik szívesen leülnek hagyományos szövegeket tanulni párban. Érdekfeszítő kérdezz-felelek, ahol az ősi sorok mellett kortárs gondolkodók idézetei is terítékre kerülnek.

Előadás időpontja: 
p, 11/03/2006 - 16:00

Bét Midrás

A Bet Midras azaz tanház, a vita zsidó fóruma. Talmudi bölcsek vitáinak lehet szem és fültanúja az, aki betér. Nem kell mást tenni, mint meghallgatni az esetet és erre vagy arra ülni. Igen vagy nem. Ez a kérdés. S ha kifejted, még jobban örülünk. Csatázzanak érvek és ellenérvek. A végén úgy is elmondjuk a megoldást. Ha van...

Előadás időpontja: 
p, 11/03/2006 - 16:00

Bibliodráma

Azoknak, akik szeretnének közösen gondolkodni egy-egy bibliai szöveg értelmezésén, és van bennük kellő vállalkozó készség, hogy a hétköznapok tapasztalatából merítve belehelyezkedjenek a Szentírás szövegrészleteibe.

Előadás időpontja: 
v, 11/05/2006 - 14:30

Te légy a bíró!

Azoknak, akik sportból vitatkoznak, akik a kérdésre is kérdéssel válaszolnak. ősi szövegek, izgalmas megoldások.

Előadás időpontja: 
v, 11/05/2006 - 16:00

Chávrutá: Elfeledteti-e az új szerelem a régit?

A hagyományos zsidó párban tanulási módszert, a chávrutát  mutatja be az előadás. A Babilóniai Talmud egy részletét tanulmányozzuk. A nyitótéma a Széder estékről ismert: Miért említjük az egyiptomi kivonulást éjszaka is? Ezt hozza kapcsolatba a Talmud Messiás eljövetelével. Az előadás során megismerkedünk a talmudi tanulási módszer felépítésével, azzal, hogy miért mond többet a vita a vita végeredményénél, és talán a címbéli kérdésre is választ kapunk. Az előadás teljesen interaktív lesz, a résztvevők párosával/kis csoportokban fognak dolgozni. Hébertudás nem szükséges.
Előadás időpontja: 
p, 11/07/2008 - 17:00

Tévedett-e az Örökkévaló, amikor megteremtette az embert? Egy rabbinikus szöveg közös tanulása.

Hogyan jelezték előre bölcseink a teremtett világ jövőjét mintegy másfélezer évvel ezelőtt? Tanuljunk tőlük filozófiai mélységet, komplex látásmódot, humort, játékosságot! B'résit Rábá 8:5 midrás közös elemzése ízelítőt fog adni a sajátos midrási gondolkodásból, irodalmi technikából is.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00

Bűn és bűnhődés

A Talmud egyik híres elbeszélő részének apropóján arra keressük a választ, hogy mi a bűn és mi a bűn eltörlése. Lesz benne három nyitott könyv, nagy irgalom és közösségi bűnök. Közben sok egyéb kérdés is felmerül, amely az eljövendő és a jelenlegi világ feszültségével kapcsolatos.”

Előadás időpontja: 
szo, 10/30/2010 - 21:00

Titok és rejtély

Mit szabad titokban tartani? Mi az előnye a titoktartásnak? Milyen információt oszthatunk meg másokkal és mit nem? Miért marad rejtély a bibliai történetekben? A kérdésekre hagyományos zsidó szövegekből keressük a választ.

Előadás időpontja: 
v, 10/31/2010 - 09:00

A test és a nemi szerep a zsidó hagyományban

Mi a test és a lélek szerepe a zsidó hagyományban? Egyenlők-e a férfiak és a nők? Mit tanulhatunk a hagyományos nemi szerepekből? A kérdésekre hagyományos zsidó szövegekből keressük a választ.

Előadás időpontja: 
h, 11/01/2010 - 09:00

Zsidó közösségi alapelvek

Előadás részben szövegek mentén. A célkitűzés azt megérteni, hogy egy gyülekezet mitől közösség (nem attól, hogy gyakran találkoznak), illetve hogy egy közösség mitől zsidó (nem attól, hogy zsidók a tagjai).

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 10:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS