Nők

A szépségkirálynő, mint zsidó hősnő

Eszter, a Héber Biblia talán legkiemelkedőbb nőalakja, nem volt sem matriarcha,  sem  prófétanő.  Az első  zsidó  szépségkirálynő  volt,  akinek  csábító  szépsége  megóvta  a  zsidókat  a  fenyegető pusztulástól, a szépségkirálynőt pedig valószínütlen hősnővé tette. A program a zsidó szépségkirálynők zsidó identitást formáló szerepét vizsgálja a bibliai Eszter királynőtől a Tel Avivi Purim karnevál Eszter királynőjéig, az antiszemita fantázia “szép zsidónő"- jétől a lengyel Miss Judea-ig és mindenekelőtt Simon Böskéig, az 1929-es magyar szépségkirálynőig.

Az előadás nyelve angol.

Előadás időpontja: 
v, 11/09/2008 - 10:00

Kérdezz–felelek. Egy előadás csak nőknek.

Csak nők és más semmi, zsidók, nők és válaszolnak. Kérdezzetek! Különböző gondolkodású és életvitelű, de vállaltan magukat zsidóként meghatározó nők válaszolnak a hozzájuk intézett – majdnem – valamennyi kérdésre.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 17:00

Hastánc, a misztikus keleti tánc

A Hastánc (orientális tánc) ősi keleti eredetű tánc, mely a női energiákat, lágyságot, finomságot jeleníti meg, ám használ dinamikus mozdulatokat is. Az óra folyamán megismerkedünk a tánc alapjaival, tartással, az óra végére a teljesen kezdők is elsajátíthatnak néhány alapmozdulatot. Kényelmes ruhában gyere, kendőt hozz magaddal, amit a csípődre tudsz kötni!
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 17:30

The Female Form - Exile and Redemption: God as a Woman in the Zohar

The mystical, passionate and even erotic approach to experience of the divine which characterizes the Zohar has riveted (and sometimes appalled!) religious Jews for close to a thousand years. In this class we will explore the splendor, and perhaps also the problematics, of one vision of God found in the Zohar: God as a Woman.

Előadás időpontja: 
v, 10/31/2010 - 10:30

From East to West, Via Paris - The training of the teachers of the Alliance Israélite Universelle, 1860–1940

The Alliance Israelite Universelle, created in 1860, developed a large school network around the Mediterranean Sea. Its purpose was to protect Jewish populations, and to offer them the type of emancipation proposed by the French Revolution to the Jews in France. Learning was an essential tool, that led to intense changes in the social, cultural, religious and economic life of these communities. Teachers trained at these schools had a huge impact on young Jewish women from the Ottoman Empire, who in a short time, became real „Parisiennes”, willing to spread French culture abroad.

Előadás időpontja: 
v, 10/31/2010 - 13:30

Tervezzük együtt! I. Virtuális kiállítás az európai zsidó nőkről

Európai uniós együttműködés keretében 2011-re közös virtuális kiállítást készítünk az európai zsidó nőkről. A kiállításban bemutathatjuk a zsidó női élettapasztalatot Párizstól Szalonikiig, Velencétől Frankfurtig, a gettóktól a szalonokig. Tervezzük együtt: vége a kurátori önkénynek, éljen a demokratikus önreprezentáció!

Előadás időpontja: 
v, 10/31/2010 - 16:30

A Szentély, mint a női méh metaforája

A Jom Kipur-i Ávodá liturgia feminista olvasata.

Előadás időpontja: 
v, 10/31/2010 - 18:00

A test és a nemi szerep a zsidó hagyományban

Mi a test és a lélek szerepe a zsidó hagyományban? Egyenlők-e a férfiak és a nők? Mit tanulhatunk a hagyományos nemi szerepekből? A kérdésekre hagyományos zsidó szövegekből keressük a választ.

Előadás időpontja: 
h, 11/01/2010 - 09:00

A dédik imakönyve - kreatív liturgia

Új korok új viszonyai felvetik részben az ősi imák helyenkénti átszövegezésének, részben teljesen új imák megalkotásának és a szidurba integrálásának az igényét. Hálát adjon-e egy férfi, amiért Isten nem nőnek teremtette? Azért áldjuk-e az Örökkévalót, mert nem tett minket hasonlóvá más országok népeihez? Hogyan segíthet minket spirituálisan egy új ima például koraszülés esetén? Vagy nyugdíjba menetelkor? Vagy egy cunami átélésekor? Új élethelyzetek új spirituális szükségletet, s azok kreatív, új szövegeket szülnek.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 10:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS