Magyarország

Zsidó egyház a modernitásban (szakadás sorozatok)

Zsidó egyház? Van ilyen? Van is, meg nincs is?! Hát akkor hogyan van ez?„Egyház: Intézményesült, szervezett (hierarchikus) és karizmatikus vallási közösség, amelyet ugyanazon hittételek elfogadása jellemez. (…) A mai szóhasználatban - a jogi szabályozással összhangban - az egyház egy önmeghatározó kultuszközösség. Egyháznak nevezünk minden olyan vallási közösséget, amely magát annak nevezi.” (Magyar Nagylexikon 7. kötet 84. old.)

Előadás időpontja: 
szo, 11/04/2006 - 11:30

Kávéház-kultúra- zsidók

Budapest polgári kori társadalom- és irodalomtörténetét nem lehet megírni a kávéházak története nélkül. A maga sok száz kávéházával és kávémérésével - Kosztolányi Dezső találó megállapítását kölcsönözve - valóságos "kávéváros" volt a századforduló évtizedeiben. A kávéházi kultúra és a kávéház által megteremtett társadalmi tér sajátos vonásain kívül a beszélgetés arra is keresi a választ, vajon véletlennek tekinthető, hogy éppen azokban a fővárosi kerületekben sűrűsödtek a kávéházak, ahol mellesleg magas volt a zsidó lakosság arányszáma.

Előadás időpontja: 
v, 11/05/2006 - 10:00

A legitimáció széthullása

1945 és 1948 között - mint ezt a korabeli zsidó lapok jóval száz fölötti száma tanúsítja - a magyar zsidóság roppant intenzív szellemi életet élt. Megkérdőjeleztek, revízió alá vettek mindent, ami 1944 előtt magától értetődő volt.1948 után a szellemi útkeresés megszűnt, majd 1957 után a hivatalos magyar zsidóság tartósan irányt vett a "népkonyha zsidóság" állapota felé - amint az akkori köznyelv találóan elnevezte. Ekkor ragadt rá tartósan a "Hitközség" szóra az a pejoratív mellékzönge, ami azóta sem kopott le róla teljesen.

Előadás időpontja: 
v, 11/05/2006 - 14:30

Bringa-túra

Bicikli-túra az Óbudai Zsinagógához. Indulás a szállodától 15:00-kor. Kérjük, hogy mindenki hozzon magával személyi igazolványt, vagy útlevelet.
Előadás időpontja: 
p, 09/07/2007 - 15:00

Heti szakasz – zsidó heti hetes

Nagy hírek kis világunkból. Az ismert televíziós műsorhoz hasonlóan itt is híreket olvasunk, majd kommentáljuk őket, azzal a különbséggel, hogy itt minden hír „rólunk” szól.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 21:00

Közösség: közös ügy?

Az előadás – beszélgetés – azzal a kérdéssel foglalkozik, mitől és hogyan működőképes egy közösség. Mi történt az elmúlt húsz évben a magyarországi zsidó közösségben? Egy vagy több közösségről beszélhetünk? Mindezekről, a változásokról, dilemmákról és a közösségi kihívásokról szól az eszmecsere.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 11:30

Önkéntes vagyok nem hülye!

Mi a jó abban, hogy dolgozom, de nem fizetnek? Van-e kultúrája Magyarországon az önkénteskedésnek? Tudtad, hogy van önkéntestörvény? Lehet-e jó egy rendezvény, amit csak önkéntesek szerveznek? Minden önkéntes hülye? Ilyen és ehhez hasonló kérdések boncolgatása.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 14:00

Cedaka – beszélgetés az önkéntességről és a jótékonyságról

A cedaka a zsidó közösség egyik alappillére. Magyarra jótékonyságként fordíthatjuk, de gyökere, társadalmi funkciója más: a kisebbségben lévő zsidó közösség anyagi bázisát jelentette azokban az időkben, amikor a szociális ellátások rendszere még ismeretlen volt. A Limmud legfontosabb alapelveként megfogalmazott önkéntesség is a cedaka egy lehetséges formája. Miként integrálhatjuk napjaink rendkívül sokszínű zsidó világába a judaizmus tradicionális elemei közül a jótékonyság és az önkéntesség gondolatát.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 14:00

Makettséta

A régi pesti zsidónegyed fából készült makettje a konferencia ideje alatt a helyszínen megtekinthető. A negyed építészeti, kulturális, szakrális örökségével foglalkozó szakemberek segítségével virtuális sétákat tehetünk az aprócska házak között, melyek során megismerhetjük a terület építészeti, kulturális, szakrális örökségét.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 15:30

Zsidószemmel? „Zsidó” média itthon és a nagyvilágban

Miről szólnak a „zsidós hírek” itthon, és miről szónak külföldön? Lehet-e, kell-e zsidó nézőpontból látni, és láttatni a világot? Mitől zsidó egy hírforrás, mitől zsidó egy blog? Van-e, kell-e zsidó média Magyarországon?
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 17:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS