Kultúra

Kávéház-kultúra- zsidók

Budapest polgári kori társadalom- és irodalomtörténetét nem lehet megírni a kávéházak története nélkül. A maga sok száz kávéházával és kávémérésével - Kosztolányi Dezső találó megállapítását kölcsönözve - valóságos "kávéváros" volt a századforduló évtizedeiben. A kávéházi kultúra és a kávéház által megteremtett társadalmi tér sajátos vonásain kívül a beszélgetés arra is keresi a választ, vajon véletlennek tekinthető, hogy éppen azokban a fővárosi kerületekben sűrűsödtek a kávéházak, ahol mellesleg magas volt a zsidó lakosság arányszáma.

Előadás időpontja: 
v, 11/05/2006 - 10:00

Schőner Alfréd gondolatai Chagall Exodus tablójáról

Marc Chagall több kompozíciója található a Kneszetben. A Kneszet aulájának triptichonján a középső kompozíció az Exodus, a Kivonulás címet viseli. A XX. század talán legnagyobb zsidó művésze a vizualitás segítségével érzékelteti a Szentírás szabadság gondolatát. A 45 percre tervezett előadás a chagalli álomvilágba ad betekintést.
Előadás időpontja: 
p, 11/07/2008 - 11:30

Bridzs mindenek felett...

Az American Standard bridzsjáték kezdöknek, hogy ne érezzék ezt a kártyajátékot az „ördögtől valónak”. A konferencia idején három napon át, három fejezetben mutatják be a kártyajátékot. Első nap: a szan játék licitálása és lejátszása.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 11:30

Izrael: a konfliktusok kultúrája, vagy a kultúrák konfliktusa?

Az előadás – beszélgetés – Izrael mindennapjairól, az izraeli társadalom dinamikájáról, komplexitásáról szól. Demokrácia és hagyomány mentén milyen ütközési pontok jelennek meg, milyen érdekcsoportok állnak szemben egymással, és hogyan kezelik a konfliktusokat.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00

Zabrált műkincsek

Kötetlen beszélgetés műgyűjteményekről, zsinagógai szertartási tárgyakról és a magyar zsidók tárgyi örökségéről. A két beszélgetőtárs egy műkincsjog-szakértő nemzetközi jogász és egy judaikával foglalkozó levéltáros-muzeológus. Beszélgetésükben szóba kerülhet a témával kapcsolatban sok minden: híres perek, restitúciós ügyek, nemzetközi ajánlások, konferenciák, esetek.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00

Se Isten, se szövetség, se sábát

Tábori György, avagy nemzetközileg ismert nevén George Tabori (Budapest, 1914. május 24. – Berlin, 2007. július 23.) magyar származású író, műfordító és színházrendező volt, a 20. századi világszínház meghatározó alakja. Életében nagyon sok díjat kapott, 1976-ban megkapta a Német Kritikusok Szövetségének díját, 1981-ben a Berlini Művészeti Nagydíjat és elnyerte a Mannheimi Filmfesztivál Nagydíját is. További díjak: 1984. Mülheim-i Drámaíró Díj, 1988. Berliner Theaterpreis, 1991. Peter Weiss díj, 1992 Büchner-díj, amelyet a nem anyanyelvű németek közül elsőként kapott meg.

Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 16:00

Irodalmi szombat I.

Hangulatos szombatfogadás – nem hagyományos módon. Szombattal kapcsolatos novellák közös felolvasása és meghallgatása. Mindenki felolvashat és mindenki hallgathatja. Meséljünk magunknak minél többféle, írók és naplóírók által lejegyzett történetet a szombatról.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 16:00

Zsidó közösségi terek. A közösségi ingatlanok múltja, jelene és jövője

Elsődleges cél az American Jewish Joint Distribution Committee kamatmentes hitelprogramjának (SELF) a CEE-régióban kifejtett ingatlanhasznosítással, managementtel, valamint restitúcióval kapcsolatos tevékenységének a bemutatása. Az előadás formája kötetlen interaktív beszélgetés az előadó személyes tapasztalatai és a munkája során történt események, és a különböző zsidó szervezetekkel történt közös munka során megszerzett tapasztalatok alapján. Az előadás alatt és után a kérdések megválaszolására is lehetoség lesz.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 17:00

Heti szakasz – zsidó heti hetes

Nagy hírek kis világunkból. Az ismert televíziós műsorhoz hasonlóan itt is híreket olvasunk, majd kommentáljuk őket, azzal a különbséggel, hogy itt minden hír „rólunk” szól.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 21:00

A dráma nem játék!

Beletanulunk a színészképzés alapjaiba a Tel Aviv-i Egyetem módszerein keresztül. Koncentrációs és helyzetgyakorlatok, improvizáció és szerepjáték.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 10:00

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS