Izrael

Határok és háborúk Izraelben

Izrael állama 1948-as megalakulása óta néz szembe a létezésért vívott kihívásokkal. A szomszédos és a távolabbi arab országok is a létét fenyegetik. Rövid történelme sorozatos háborúkkal tűzdelt, amihez foghatóval ritkán találkozhatunk a világon. A háborúk - azon kívül, hogy nehéz mindennapokat biztosítanak a társadalomnak és súlyos árat követelnek sebesültek és halottak formájában - állandóan változtatják az állam határait. Az előadás sorra vesz néhány háborút, amelyek útelágazások voltak a zsidó állam történetében. Háborúkat, amelyek megváltoztatták. A Függetlenségi Háború 1948-ban, a 2.

Előadás időpontja: 
v, 11/05/2006 - 11:30

A szentföld és a zsidó állam a modern bölcseletben

Az előadás bemutatja, hogy a főbb modern zsidó irányzatok hogyan viszonyultak a Szentföldhöz és az Izraelbe történő visszatérést szorgalmazó cionista mozgalomhoz, ezzel történelmi alapot adva a mai álláspontok ismertetéséhez.

Előadás időpontja: 
v, 11/05/2006 - 14:30

Schőner Alfréd gondolatai Chagall Exodus tablójáról

Marc Chagall több kompozíciója található a Kneszetben. A Kneszet aulájának triptichonján a középső kompozíció az Exodus, a Kivonulás címet viseli. A XX. század talán legnagyobb zsidó művésze a vizualitás segítségével érzékelteti a Szentírás szabadság gondolatát. A 45 percre tervezett előadás a chagalli álomvilágba ad betekintést.
Előadás időpontja: 
p, 11/07/2008 - 11:30

Izrael: a konfliktusok kultúrája, vagy a kultúrák konfliktusa?

Az előadás – beszélgetés – Izrael mindennapjairól, az izraeli társadalom dinamikájáról, komplexitásáról szól. Demokrácia és hagyomány mentén milyen ütközési pontok jelennek meg, milyen érdekcsoportok állnak szemben egymással, és hogyan kezelik a konfliktusokat.
Előadás időpontja: 
p, 11/06/2009 - 14:00

Salonican Jewry: Layers of Remembrance in Greece and Israel

The presentation will analyse how the Jewish community of Thessaloniki is mentioned and remembered, by the community itself, by the Greek state and the local government, as well as by Israelis of Greek descent and by Israeli society in general. Interesting discrepancies can be found in historical “facts”. Furthermore,a comparison will be made between being Jewish in Salonica today and being of Greek descent in Israel today.
Előadás időpontja: 
szo, 11/07/2009 - 17:30

Israel: the culture of conflicts or the conflict of cultures?

The lecture/discussion is about the everyday life in Israel. Exploring the dynamic of the Israeli society and its complexity. On the line among democracy and tradition, what are the clashing points, what are the different interests and who are the groups facing each other.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 10:00

Ki a nem-zsidó zsidó?

Az előadás az Izrael Államban felvetődő legérdekesebb zsidó identitás problémákat vizsgálja.
Előadás időpontja: 
v, 11/08/2009 - 16:00

Izrael háborúi I. - Minden, amit tudni akartál, de soha nem merted megkérdezni

Izraelben legújabbkori megalakulása óta, nem telt el egyetlen évtized sem háború nélkül. Ez az előadássorozat megpróbálja két részben összefoglalni ezeket a háborúkat, a már ismert tények és az eseményeket körülvevő legendák alapján.

Első rész: Függetlenségi háború, Hatnapos háború, Jom Kipur-i háború.
Előadás időpontja: 
v, 10/31/2010 - 09:00

From Gadi ben Susi to Ajami: Hebrew in Israeli Film

An overview of the use of the Hebrew language in Israeli cinema, from its earliest years to our days. We shall watch selections from Israeli films and discuss the way the change in the films' language reflects the changes in ideology, politics and society in Israel, as well as the developments in the Hebrew language itself.

Előadás időpontja: 
v, 10/31/2010 - 12:00

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS