Sára terem

Zsidó közösségi alapelvek

Előadás részben szövegek mentén. A célkitűzés azt megérteni, hogy egy gyülekezet mitől közösség (nem attól, hogy gyakran találkoznak), illetve hogy egy közösség mitől zsidó (nem attól, hogy zsidók a tagjai).

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 10:30

Hol vásárolunk kósert Budapesten?

Beilleszkedés a mai magyarországi kóser étkezésbe. Összefogás a magyarországi Chábád, ortodox és neológ közösségek között.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 12:00

Izrael: út a Megváltáshoz vagy a Pokolba?

Az anticionista és az ultracionista ortodox zsidóság ugyanabból az írott és szóbeli hagyományból két, teljesen eltérő ideológiát épített fel Izraelről. Az előbbinek meggyőződése, hogy a „cionisták országa” pusztulásra van ítélve, míg az utóbbi biztosan állítja, hogy Izrael megalakulásával a megváltás folyamata kezdődött el. Források elemzésével arra keresünk választ, hogy Izrael állam létrejötte és jelenlegi eszmerendszere milyen viszonyban áll a zsidó megváltáseszmével.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30

Öko? Bio? Kóser? Avagy létezik-e öko-bio-kóser?

Egészséges-e feltétlenül az, ami kóser illetve tényleg jót teszünk-e azzal a világnak, ha kósert eszünk?

A rövid előadásban körbejárjuk, hogy mit jelent ma jogilag, illetve szakmai körökben az öko- és bioélelmiszerek fogalma. Kik adhatják ezeket a minősítéseket, és indokolt-e, hogy ennyire magas az áruk? Ezután röviden megvizsgáljuk a kóserság alapjait és néhány fogalmat, mint a hekhser és a másgiách, illetve bemutatok néhány kezdeményezést, mint a Hechsher Tzedek.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 16:00

Mi is az a sábeszgoj?

A sábeszgoj kifejezést gyakran hallhatjuk napjainkban is, de kevesen tudják mi is volt valójában a feladata. Az előadás magyarországi falvakban dolgozó sábeszgojokkal készített interjúk alapján mutatja be a zsidók és nem-zsidók közötti kapcsolatok egy különösen érdekes vetületét.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 17:30

Tanítani, tanítani, tanítani

Tudjátok, hogy mihez kapcsolódik a Talmudban a zsidó oktatás? Ha nem, akkor tanuljunk együtt egy kis szöveget.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 21:30

Chávrutá: Üres parkoló a zsinagóga előtt?

Manapság már nem is olyan biztos, hogy olyan könnyű parkolóhelyet kapni egy zsinagóga előtt sábátkor. Klasszikus és modern szövegek értelmezésén keresztül keressük a választ, hagyományos zsidó tanulás formájában. A szövegek magyar nyelvűek.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 09:00

Életmesék – történetek a Budapesti Zsidó Lánygimnáziumból

Mesék egy iskola szellemiségéről, egy lányosztály összetartásáról a magyar történelem viharaiban a Soán, az emigráción, házasságokon és válásokon, születéseken és halálokon keresztül 1939-től egészen máig. 

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 10:30

Beszélgetés a vallásszabadságról, ahogy különböző vallási közösségek látják

A Világvallások Együttműködési Fórumát a mindenkori kormányokkal való hatékony párbeszéd vágya hívta életre 2008-ban. Azóta hat magyarországi egyház a tagja, amely példásan együttműködik kulturális és közéleti területen. Buddhisták, zsidók, muszlimok, és Krisna-hívők (hinduk) közösségei vesznek részt aktívan a VEF életében. A Fórum célja, hogy a részt vevő egyházak – melyek világvallásokat képviselnek hazánkban – saját tradíciójuk őrzése mellett működjenek együtt a vallások tiszteletteljes párbeszédében. Mi változott meg 2011 nyarán, mikor a kormány megszavazta az új egyházügyi törvényt?

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 12:00

Sára lányai

Vallásközi kerekasztal beszélgetés közösségekről, nőkről, női közösségekről, szerepekről, spiritualitásról. 

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 14:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS