Júda terem

A budapesti ortodox polgárok cádikjai

A zsidó sajtó egyaránt volt a modernitás fóruma és eszköze. Az előadás során azt vizsgáljuk meg, hogy az Orthodox Központi Irodához közeli, pozsonyi és neoortodox mintákat követő, urbanizálódott, hírlapírói elit hogyan tematizálta a cádiktiszteletet a századfordulón és a két világháború között. Hogyan teremtette meg a saját cádikjaikat? Hogyan illesztette be ebbe a chászid rebbéket? A két világháború között az etnikai magyar nemzetkoncepcióra milyen válaszokat adott az ortodox sajtó? Ebben milyen szerephez jutottak a vidéki chászid vallásosságról alkotott toposzok?

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 10:30

Életmentő vízumok – megalkuvás nélkül az életért

Kétségtelen, hogy Magyarország a holokauszt által legsúlyosabban érintett országok közé tartozik. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy az életmentők is európai hírű eredményeket értek el hazánkban. Carl Lutz, Raoul Wallenberg, Giorgio Perlasca... Csak egy pár név azon életmentő diplomaták sorából, akik sokszor mindent kockára tettek azért, hogy az üldözöttek közül, akit csak tudnak, megmentsenek. Vajon hogyan érhettek el tényleges eredményeket? Az ő megénekeletlen hőstetteikről szól az előadás.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 12:00

Kehila sevá, stetl, falu, város, gettó, …, város

Magyarországon a 20. század fordulójára egy hallatlanul sokszínű és pezsgő zsidó élet alakul ki. Egyes csoportok teljesen asszimilálódnak, mások kevésbé vagy egyáltalán nem, így zárt társadalmakat alakítva ki maguk körül. A környező országok viszonylagos „zsidóság-homogenitásához” képest Magyarország zsidósága inkább egy patchwork párokhet, amit legalább négy oldalról foltoztak össze. Hogy mi alapján, és milyen anyagokat adtak a „magyar zsidó remekbe” szomszédaink, arra kapjuk meg a választ az előadás végére.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 14:30

Izrael és a forrongó Közel-Kelet

Az „arab tavasznak” elnevezett folyamat során számos közel-keleti diktatórikus rezsimet érintett meg a „szabadság szele”, a nemzetközi sajtó az arab országok demokratizálódásáról áradozik. Izrael számára azonban a térségben végbemenő átalakulások hatalmas veszélyeket rejtenek magukban, régi szövetségesei fordultak szembe a zsidó állammal, és a szomszédságban uralkodó instabilitás kiváló terepet nyújt az Izrael elpusztítására törekvő terrorcsoportok tevékenységére.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 16:00

Izraeli elit kommandók

Az izraeli hadsereg három különleges alakulatát mutatjuk be az előadáson: Duvdavan, Egoz, Sayeret Matkal.

Megismerjük a feladatköröket, bevetéseket és különleges fegyverzeteket is láthatunk. 

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 17:30

Anat Yuta Zuria: Fekete bárányok

Sára szókimondó és költői blogger, Shulamit független fotóriporter. Mind a ketten a zsidóság legzártabb, a vallási törvények által legszabályozottabb ultraortodox közösségét hagyták maguk mögött. Azt a világot, amely az elmúlt évtizedekben újabb és újabb vallási tilalmakkal igyekezett áttörhetetlen falat húzni a szekuláris világ és a hagyományhű zsidóság közé.

Előadás időpontja: 
v, 10/30/2011 - 20:00

Reggeli kávé – komolyan

A jogász és az örökségmunkás reggeli beszélgetése restitúcióról, provencienciakutatásról, műkincsjogról, a Herzog-perről és egyéb aktuális témákról.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 09:00

A dédik imakönyve - kreatív liturgia

Új korok új viszonyai felvetik részben az ősi imák helyenkénti átszövegezésének, részben teljesen új imák megalkotásának és a szidurba integrálásának az igényét. Hálát adjon-e egy férfi, amiért Isten nem nőnek teremtette? Azért áldjuk-e az Örökkévalót, mert nem tett minket hasonlóvá más országok népeihez? Hogyan segíthet minket spirituálisan egy új ima például koraszülés esetén? Vagy nyugdíjba menetelkor? Vagy egy cunami átélésekor? Új élethelyzetek új spirituális szükségletet, s azok kreatív, új szövegeket szülnek.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 10:30

A global phenomenon on your own doorstep – why Jews all over the world are getting involved with Limmud?

Hear from one of the founders of Limmud about its astonishing worldwide spread and what makes Limmud so very remarkable. Hear the history, dream the future. Limmud must be one of the few things that Shimon Peres, the Times of London and the Russian Chief Rabbi agree on. Come and find out why in this inspirational session.

Az előadás magyar tolmácsolással lesz.

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 12:00

Vélemények Haverok Közt

Haver-kerekasztalbeszélgetés

Előadás időpontja: 
h, 10/31/2011 - 14:30

Oldalak

facebook
twitter
flickr
RSS